Tetramastigota

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tetramastigota
Tetramastigota
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tetramastigota
Norsk(e) navn:
Hører til: eukaryoter, liv
Antall arter: (sjekk!)
Habitat: hovedsakelig i tarmen til dyr
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Tetramastigota er en delgruppe av eukaryotene. Det er bare beskrevet noen hundre arter. Gruppen er likevel svært interessant fordi den ble antatt å være en av de første grenene i eukaryotenes stamtre. Hovedgrunnen til dette er at de mangler mitokondrier, noe som ble tolket dithen at de «skilte lag» fra de resterende eukaryotene før disse hadde ervervet mitokondrier. Nå har man imidlertid funnet flere mitokondrielle gener i ulike representanter for Tetramastigota, noe som tyder på at de likevel stammer fra en art som hadde mitokondrier. Dessuten kan de såkalte hydrogenosomene som opptrer hos Parabasalia tolkes som rester etter mitokondrier. Interessant nok kan posisjonen som eukaryotenes første gren likevel vise seg å være korrekt, men det gjenstår flere fylogenetiske analyser før dette kan slås fast med større sikkerhet.

Stamarten til Tetramastigota ser ut til å ha hatt fire cilier eller flageller. (Derav kommer også navnet: Tetra-mastigota = «fire-flagellater».) Én av ciliene slår «bakover». Antall cilier kan imidlertid være kraftig modifisert i enkelte delgrupper. Hos Parabasalia finner man f.eks. noen arter uten cilier og noen med over 10 000 cilier.

Mange Tetramastigota lever i tarmen til dyr som parasitter, kommensaler eller symbionter. Andre arter lever i – gjerne sterkt forurenset – ferskvann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]