Kostas Simitis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kostas Simitis
Kostas Simitis.jpg
Født23. juni 1936[1] (83 år)
Pireus
Ektefelle Daphni Simitis
Far Georgios Simitis
Utdannet ved Philipps-Universität Marburg, London School of Economics
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom, universitetslærer, advokat
Parti PASOK
Nasjonalitet Hellas
Medlem av Panhellenic Liberation Movement
Utmerkelser 1. klasse av Den hvite stjernes orden
Nettstedhttp://www.costas-simitis.gr
Signatur
Kostas Simitisʼ signatur

Konstantinos Simitis (gresk: Κωνσταντίνος Σημίτης; født 23. juni 1936 i Pireus), vanligvis kjent under navnet Kostas Simitis, er en gresk politiker som var statsminister i Hellas, og leder av det greske sosialistiske partiet PASOK mellom 1996 og 2004.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Like etter militærkuppet den 21. april 1967 var Simitis en av dem som rømte til utlandet etter å ha vært med på planting av flere bomber i gatene i den greske hovedstaden Athen.[trenger referanse] Han vendte tilbake til hjemlandet etter få år i utlandet og han ble medlem av det politiske partiet Panhellenic Liberation Movement (PAK) som da var ledet av Andreas Papandreou.

Kostas Simitis begynte på en stilling som universitetslektor i Tyskland og flyttet derfor dit for å undervise. Han vendte tilbake til Hellas i 1974 og var da en av grunnleggerne av det nye politiske partiet PASOK som etterfulgte det tidligere partiet PAK.

Simitis var ikke en kandidat for å bli valgt inn på det greske parlamentet i valget i 1981, men han ble utnevnt til landbruksminister i den første PASOK-regjeringen dette året. Etter valget i 1985, og valget av ham som en vararepresentant til det greske Stortinget, ble han den nasjonaløkonomiske ministeren.

Han foretok da et upopulært stabiliseringsprogram og han gjorde flere forsøk på å dempe prisveksten og redusere underskuddet i Hellas. Han sa opp sin ministerpost i det greske parlamentet i 1987 fordi han følte at hans politikk ble undergravd av hans politiske motstandere så vel som hans medarbeidere.

I 1993 tok han over Departementet for handel og industri, men i 1995 valgte han igjen å trekke seg fra jobben sin i departementet og fra partiets Executive Bureau etter å ha mottatt en offentlig irettesettelse som han mottok fra daværende statsminister Papandreou.

Den 16. januar 1996 gikk Papandreou av som statsminister på grunn av sin dårlige helse som var stadig skrantende. Men Papandreou forble sittende som formann for partiet PASOK i de neste månedene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Konstantinos Simitis, biography/Konstantinos-Simitis

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]