Kostas Simitis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kostas Simitis
Født23. juni 1936[1]Rediger på Wikidata (87 år)
Pireus
BeskjeftigelsePolitiker, samfunnsøkonom, universitetslærer, jurist Rediger på Wikidata
Embete
  • President (PASOK, 1996–2004)
  • Hellas’ statsminister (1996–2004)
  • Hellas' parlament (1985–2009)
  • Hellas' minister for undervisning og religion (1989–1990)
  • Minister of Agriculture of Greece (1981–1985)
  • Minister of Trade of Greece (1993–1995)
  • Minister of the National Economy of Greece (1985–1987) Rediger på Wikidata
Utdannet vedPhilipps-Universität Marburg
London School of Economics
EktefelleDaphni Simitis
FarGeorgios Simitis
SøskenSpiros Simitis
PartiPASOK
NasjonalitetHellas
Medlem avPanhellenic Liberation Movement
Utmerkelser1. klasse av Den hvite stjernes orden
Nettstedwww.costas-simitis.gr Rediger på Wikidata
Signatur
Kostas Simitisʼ signatur

Konstantinos Simitis (gresk: Κωνσταντίνος Σημίτης; født 23. juni 1936 i Pireus), vanligvis kjent under navnet Kostas Simitis, er en gresk politiker som var statsminister i Hellas, og leder av det greske sosialistiske partiet PASOK mellom 1996 og 2004.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Like etter militærkuppet den 21. april 1967 var Simitis en av dem som rømte til utlandet etter å ha vært med på planting av flere bomber i gatene i den greske hovedstaden Athen.[trenger referanse] Han vendte tilbake til hjemlandet etter få år i utlandet og han ble medlem av det politiske partiet Panhellenic Liberation Movement (PAK) som da var ledet av Andreas Papandreou.

Kostas Simitis begynte på en stilling som universitetslektor i Tyskland og flyttet derfor dit for å undervise. Han vendte tilbake til Hellas i 1974 og var da en av grunnleggerne av det nye politiske partiet PASOK som etterfulgte det tidligere partiet PAK.

Simitis var ikke en kandidat for å bli valgt inn på det greske parlamentet i valget i 1981, men han ble utnevnt til landbruksminister i den første PASOK-regjeringen dette året. Etter valget i 1985, og valget av ham som en vararepresentant til det greske Stortinget, ble han den nasjonaløkonomiske ministeren.

Han foretok da et upopulært stabiliseringsprogram og han gjorde flere forsøk på å dempe prisveksten og redusere underskuddet i Hellas. Han sa opp sin ministerpost i det greske parlamentet i 1987 fordi han følte at hans politikk ble undergravd av hans politiske motstandere så vel som hans medarbeidere.

I 1993 tok han over Departementet for handel og industri, men i 1995 valgte han igjen å trekke seg fra jobben sin i departementet og fra partiets Executive Bureau etter å ha mottatt en offentlig irettesettelse som han mottok fra daværende statsminister Papandreou.

Den 16. januar 1996 gikk Papandreou av som statsminister på grunn av sin dårlige helse som var stadig skrantende. Men Papandreou forble sittende som formann for partiet PASOK i de neste månedene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Konstantinos Simitis, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Konstantinos-Simitis, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]