Georges Ruggiu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georges Ruggiu
FødtGeorges Henri Yvon Joseph Ruggiu
12. okt. 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Verviers
BeskjeftigelseRadiovert, journalist, kriminell Rediger på Wikidata
NasjonalitetBelgia
Italia

Georges Henri Yvon Joseph Ruggiu, også kjent som Omar Ruggiu (født 1957) er en belgisk-italiensk journalist. Som radiovert bidro han til gjennomføringen av folkemordet i Rwanda i 1994.

I 1992 reise Ruggiu for første gang til Rwanda. Der fikk han kontakt med Front patriotique rwandais. Han kom tilbake i 1994, stiftet familie, og tok ansettelse for presidentpartiet Mouvement révolutionnaire national pour le développement ved radiostasjonen Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), uten tidligere journalistisk erfaring. Radiostasjonen utviklet seg raskt til et senter for hetskampanjen mot landets tutsi-befolkning. Via radiostasjonen oppmuntret han hutuer til å «gå ut og utrydd kakerlakkene» som han kalte tutsiene og spredte konstant hatpropaganda mot De forente nasjoner og andre som forsøkte å forhindre folkemordet. Ruggiu talte i radio flere ganger daglig. Han oppmuntret også til plyndring, voldtekter med mer.

RTLM sendte fra en militærforlegning i hovedstaden Kigali. Fra militæret fikk han fortløpende ferske opplysninger om hvordan drapene skred frem, noe han også rapporterte i radio. Det var Ruggiu som formidlet kodeordene «hugg ned de høye trærne», som var signalet for at folkemordet var satt i gang.

Da Kigali ble inntatt av den tutsi-dominerte geriljaen RPF 19. juli 1994, flyktet Ruggiu til Zaïre og senere til Tanzania, for til slutt å slå seg ned i Mombasa i Kenya der han konverterte til islam og endret fornavn til Omar. Han ble arrestert i juli 1997 og stilt for retten for Det internasjonale tribunalet for Rwanda i Tanzania og ble anklaget for blant annet «oppvigling til folkemord» og forbrytelser mot menneskeheten. Han erkjente forbrytelsene i retten ved å si: «Jeg medgir at det virkelig var et folkemord som jeg dessverre deltok i».

15. mai 2000 ble han dømt til tolv års fengsel. Straffen ble forholdsvis mild fordi han hadde tilstått og angret sine forbrytelser, og samarbeidet med retten da han gikk med på å vitne mot en rekke militære befal og soldater. Retten kunne ikke bevise at Ruggiu selv hadde drept noen under folkemordet, noe som han også nektet for å ha gjort.[1]

Fram til 2008 avtjente han straffen i Tanzania, men ble så overført til Italia, ettersom han er italiensk statsborger. 21. april 2009 ble han innrømmet straffelindring av den italienske stat og løslatt etter knapt åtte års fengsel.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ruggiu». International Justice Resource Center. 1. juni 2000. 
  2. ^ «Georges Ruggiu» (tysk). trial-ch.org. 29. mai 2009. Arkivert fra originalen 26. juli 2009. Besøkt 10. januar 2022.