George Albert Smith (oppfinner)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «George Albert Smith»)
Hopp til navigering Hopp til søk
George Albert Smith
Født4. jan. 1864[1][2]Rediger på Wikidata
London
Død17. mai 1959[1][2]Rediger på Wikidata (95 år)
Brighton
Beskjeftigelse
NasjonalitetStorbritannia
FagfeltFilmregissering,[3] fotografi,[3] oppdagelser og oppfinnelser[3]

George Albert Smith (født 4. januar 1864, London, død 17. mai 1959) var en oppfinner, en scenehypnotisør, spiritistisk medium, astronom og foreleser om laterna magica og en av pionerene innen britisk film. I hans arbeid om spiritistisk materiale var han en assistent til Edmund Gurney i en serie av undersøkelser om hypnose og telepati, som på den tiden gjorde Gurney til en imponerende figur til den britiske offentligheten som lederen av Samfunnet for psykologisk forskning (Society of Psychical Research). Siden har den blitt detaljert studert og kritisert av Trevor Hall i hans studie: The Strange Case of Edmund Gurney. Hall trakk konklusjonen at Smith (ved hjelp av sine sceneferdigheter) forfalsket resultatene som Gurney hadde tiltro til inn i hans forskningspapirer, og dette kan ha ledet til Gurneys mystiske død av en narkotika overdose i juni 1888 i Brighton.

I 1896 patenterte Smith, i Hove, England et kamera og projektorsystem. Han var også eieren av St. Anne's Well Pleasure Gardens i Hove på den tiden. Han kjøpte en prototype filmkamera fra en ingeniør Alfred Darling fra distriktet, som seinere kom med mange bidrag til utviklingen av filmteknologien.

Smiths nabo James Williamson (1855-1933) kjøpte også et filmkamera. Williamson drev et apotek som tilbød fotografiske tjenester og utstyr. De to naboene laget mange historiske ett minutt lange filmer. Smith er kreditert oppfinnelsen av ”nærbildet” og i den forbindelse å benytte dobbelteksponering for å oppnå spesielle effekter i filmbildene.

Smith utviklet så den første vellykkede fargefilmprosessen, Kinemacolor, men på grunn av et patentsøksmål som William Friese-Greene anla mistet han praktisk talt muligheten til å drive forretningsvirksomheten sin.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Årstall Filmtittel
1908 A Visit to the Seaside
1903 Mary Jane's Mishap
Sick Kitten
1902 Grandma Threading her Needle
1901 The Inexhaustible Cab
1900 The House That Jack Built
Grandma's Reading Glass
As Seen Through a Telescope
1899 The Kiss in the Tunnel
1898 Photographing a Ghost
1897 The Haunted Castle

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Hall, Trevor H. The Strange Case of Edmund Gurney (London: Gerald Duckworth & Co. Ltd., c1964)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 56801[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator mub2016916668, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]