Georg IVs statsdiadem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dronning Elizabeth II med diamantdiademet på frimerke fra Australia utgitt i 1953

Georg IVs statsdiadem, også kalt diamantdiademet, er et diamantbesatt diadem og en del av de britiske kronregaliene. Diademet ble laget til kroningen av kong Georg IV i 1821, men er senere særlig benyttet av og forbundet med kvinnelige medlemmer av den britiske kongefamilien.

Til sin kroning planla kong Georg IV en ny krone der blomsteremblemer for England, Skottland og Irland skulle ha en framtredende plassering: Rose for England, tistel for Skottland og trekløver for Irland. Dette ble det ikke noe av, men kongen fikk i stedet laget et diadem som han benyttet sammen med en fløyelshatt i deler av kroningshøytidelighetene.[1] Det antas at diademet er formgitt av Philip Liebart fra firmaet Rundell Bridge & Rundell.[2]

Diademet er 7,5 cm høyt og har en diameter på 19 cm. Det er i gull og sølv og er besatt med 1 333 diamanter og perler.[3] Diademet har fire kors vekslende med ornamenter av rose, tistel og trekløver. Ringen er besatt med rader av perler, diademet for øvrig av diamanter. Korset foran har en gul briljant på fire karat.

Fra kroningen av dronning Adelaide i 1831 har diademet særlig vært benyttet av kvinner. Det er kjent fra portretter av dronning Victoria og dronning Alexandra. Georg IVs statsdiadem ble benyttet av dronning Elizabeth II i 1953, da hun bar diademet på veg til kroningen.[4] Dronningen benytter det også når hun er på veg til den høytidelige åpningen av Det britiske parlamentet.[3]

Georg IVs statsdiadem er benyttet på mange portretter av dronning Elizabeth II, og er særlig kjent fra frimerker, mynter og pengesedler fra Storbritannia og andre samvelderiker.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anna Keay: The Crown Jewels, London: Thames & Hudson, 2011, s. 122–123.
  2. ^ «The Diamond Diadem», The Royal Collection.
  3. ^ a b «The Diamond Diadem», 1820, The Royal Collection.
  4. ^ «50 facts about The Queen's Coronation» Arkivert 9. februar 2012 hos Wayback Machine., The Royal Household.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]