Hopp til innhold

Generalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Generalen
orig. The General
Buster Keaton i en scene fra Generalen.
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde75 min.
SpråkIngen (stumfilm)
Bak kamera
RegiClyde Bruckman
Buster Keaton
ProdusentJoseph Schenck
Buster Keaton
ManusforfatterAl Boasberg
Clyde Bruckman
Buster Keaton
Charles Henry Smith
Paul Girard Smith
Basert påThe Great Locomotive Chase 
av William Pittenger
SjeffotografBert Haines
Devereaux Jennings
KlippBuster Keaton
Sherman Kell
Foran kamera
MedvirkendeBuster Keaton
Marion Mack
DistributørUnited Artists
Premiere
  • 31. desember 1926 (1926-12-31) (Tokyo)
  • 5. februar 1927 (1927-02-05) (NY)
Eksterne lenker

Generalen (originaltittel The General, også vist i Norge under tittelen Dagens helt) er en amerikansk stumfilmkomedie fra 1926, utgitt av United Artists. Den er inspirert av en faktisk hendelse som oppstod under den amerikanske borgerkrigen, og manuset er basert på William Pittengers memoar The Great Locomotive Chase. Buster Keaton og Marion Mack har hovedrollene, mens Keaton og Clyde Bruckman regisserte filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i 1862 under den amerikanske borgerkrigen. Lokomotivet «Generalen» er den store stoltheten til lokomotivfører Johnnie Gray (Buster Keaton). Til tross for at borgerkrigen skaper kaos i landet, frakter lokomotivet regelmessig passasjerer. Da lokomotivet en dag blir kapret for bruk i en sabotasjeaksjon, er Johnnies forlovede Annabelle (Marion Mack) om bord. Lokomotivføreren bestemmer seg for å redde det kjæreste han kjenner til: Annabelle og «Generalen».

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Generalen fikk dårlig kritikk og lav totalomsetning da den først ble utgitt. Variety skrev for eksempel at filmen var «langt fra morsom» og kalte det en «flopp».[1] På grunn av den dårlige mottakelsen kunne ikke Keaton lenger jobbe uavhengig, og han måtte inngå en kontrakt med filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayer.

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Den har i ettertid fått klassikerstatus og betydelig bedre kritikk. Borghild Maaland fra Verdens Gang anmeldte filmen i 2004 og skrev: «Med sitt steinansikt, sin spretne kropp og fremfor alt sine uhyre kreative påfunn er Keaton ved et kunstnerisk høydepunkt i «Generalen». Tempoet er høyt, jakten heseblesende, og den store, lille komiker briljerer med sin unike balanse mellom det herlig latterlige og det ømt sårbare.»[2] Karsten Meinich fra filmnettstedet Montages var også fornøyd da han anmeldte filmen i 2015: «Buster Keatons mesterverk Generalen (1926) er en sprudlende og konstant underholdende actionfilm, drevet av en engasjerende historie og oppfinnsom visualitet. Den er dessuten en sjelden fugl fra sin tid – for hvilke stumfilmer kan egentlig sies å være genuint underholdende for et moderne publikum?»[3]

Generalen ble innlemmet i National Film Registry i 1989, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[4] I 2007 ble den kåret til filmhistoriens 18. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies».[5]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Variety, 9. februar 1927.
  2. ^ Borghild Maaland (9. desember 2004). «Briljante Buster». Verdens Gang. Besøkt 30. mars 2017. 
  3. ^ Karsten Meinich (28. oktober 2015). «Stumfilmens blockbuster – om Buster Keaton og underholdningslokomotivet Generalen». Montages. Besøkt 30. mars 2017. 
  4. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 20. januar 2017. 
  5. ^ «AFI's official PDF of the 1998 and 2007 rankings» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 16. mars 2017.  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 30. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]