GenØk – Senter for biosikkerhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
GenØk – Senter for biosikkerhet
TypeStiftelse
Org.nummer981 447 875
LandNorge
HovedkontorTromsø
OpprinnelseNorsk institutt for genøkologi
DirektørAnne Ingeborg Myhr
FokusBiosikkerhet
MetodeForskning
AnsatteCa. 25
Nettstedgenok.org

GenØk – Senter for biosikkerhet er en ideell forskningsstiftelse etablert i 1998 som er lokalisert til forskningsmiljøene ved UiT Norges arktiske universitet og Siva innovasjonssenter[1] i Breivika i Tromsø[2]. Regjeringen[3] har utpekt GenØk som nasjonalt senter for biosikkerhet.

GenØk utfører forskning på miljø-, helse- og samfunnsmessige konsekvenser ved bruk av genteknologi og genmodifisering. GenØk driver også utstrakt informasjonsvirksomhet og rådgivning innen sitt kompetanseområde.

Instituttet har ca. 25 ansatte.[2]

GenØk er en del av et nasjonalt og internasjonalt samarbeidsnettverk. Nettverket omfatter norske forskningsinstitusjoner så vel som internasjonale forskningsmiljøer og uavhengige NGOer. De nærmeste samarbeidspartnere er TWN (Third World Network) og UiT Norges arktiske universitet.

Genøk har måttet tåle sterk kritikk for dårlig forberedte eksperimenter, å publisere forskningsresultater før de har vært gjennom fagfellevurdering, samt å trekke mye sterkere konklusjoner enn datagrunnlaget tilsier [4]. Den franske forskeren Marcel Kuntz har karakterisert GenØk som en del av et internasjonalt miljø som driver parallellforskning på GMO i strid med vitenskapelige prinsipper og konsensus.[5]

Finansiering[rediger | rediger kilde]

I statsbudsjettet 2009 fikk GenØk en bevilgning på 12,4 millioner kroner. Stiftelsen mottok I tillegg midler på til sammen ca. 15 mill fra Norges forskningsråd, Fredskorpset, Norad (8,77 mill) og Direktoratet for naturforvaltning.

Stiftelsen hadde tidligere navnet Norsk institutt for genøkologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]