Gao (Gao)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gao
LandMalis flagg Mali
Befolkning49 483 (2013)
Høyde o.h.226 meter
Kart
Gao
16°16′00″N 0°03′00″V

Verdensarvsstedet Askias grav ligger i Gao.

Gao er regionhovedstaden i Gao-regionen i Mali. Den ikke-anerkjente staten Azawad har siden april 2012 brukt Gao som sin midlertidige hovedstad, men internasjonalt blir den anerkjent som en del av Mali. Byen ligger ved Nigers venstre bredde i Tilemsi-dalen, 320 km øst-sørøst for Tombouctou. Gao hadde i 2009 86 663 innbyggere.

Lenge var Gao et viktig kommersielt senter for den transsahariske handelen. Arabiske kilder utenfra hevder at Gao i det niende århundre var en viktig regional makt, og i det tiende århundre var byens hersker en muslim. Mot slutten av det trettende århundre mistet byen sin uavhengighet, og ble en del av Maliriket, men i den første halvdel av det femtende århundre gjenvant byen uavhengigheten med Sonni Alis erobringer, og den ble så Songhais hovedstad. Dette riket brøt sammen da de marokkanske saʿdiene invaderte i 1591, og marokkanerne valgte heller Tomcouctou som sin hovedstad. Da Heinrich Barth besøkte byen i 1854, hadde Gao gått inn i en nedgangsperiode, og besto av 300 hytter.

31. mars 2012 mistet den maliske regjeringa kontrollen over Gao til opprørsgruppene Mouvement National pour la Libération de l'Azawad og Ançar Dine, og 6. april erklærte MNLA at Gao var staten Azawads hovedstad.

Kilder[rediger | rediger kilde]