Arun Gandhi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arun Gandhi
Arun Gandhi at Martin Luther King, Jr. Memorial 4 April 2012 crop (cropped).jpg
Født14. april 1934[1] (85 år)
Durban
Ektefelle Sunanda Gandhi (19572007)
Far Manilal Gandhi
Søsken Ela Gandhi
Barn Tushar Gandhi
Beskjeftigelse Filosof, skribent, journalist, politiker, barnebokforfatter
Nasjonalitet India, USA, Britisk India

Arun Gandhi (født 14. april 1934 i Durban, Sør-Afrika) er det femte barnebarn av den kjente fredsaktivisten Mohandas Gandhi. Arun fulgte i fotsporene til bestefaren sin, og ble også en kjent sosio-politisk aktivist, selv om han ikke levde den samme asketiske livsstilen som bestefaren hadde gjort.

Aruns barndom under apartheid-regimet i Sør-Afrika var ofte svært vanskelig for ham, i likhet med mange av hans medborgere. Han ble nedverdiget av hvite europeere fordi han ikke hadde hvit hudfarge, han ble utstøtt av afrikanerne fordi han ikke var svart, og han var flere ganger gjenstand for rasistisk motivert vold fra ekstremister fra begge disse gruppene utelukkende på grunn av hans hudfarge.

Arun bodde sammen med sin bestefar Mahatma Gandhi fra 1946 og frem til han ble myrdet i 1948. Dette var også den mest turbulente perioden i Indias kamp for å frigjøre seg fra britisk styresett. Da Mahatma Gandhi ble myrdet i 1948, reiste Arun til Sør-Afrika sammen med sine foreldre. Arun Gandhi har i likhet med bestefaren gjennomført flere fredelige demonstrasjoner og marsjer for fred. I oktober 2006 gjennomførte han en marsj i Los Angeles, California sammen med flere kjente skuespillere som f.eks. Sally Kirkland.

Etter farens død i 1956, reiste Arun til India for å slippe farens aske i elven Ganges. På turen fikk Arun et alvorlig tilfelle av blindtarmbetennelse og han ble innlagt på sykehus for operasjon. Han ble forelsket i en sykepleier og han bestemte seg for å gifte seg med henne bare for å bli fortalt av den sørafrikanske regjeringen at hans kone ikke ville bli tillatt innreise til Sør-Afrika. Paret fikk en sønn, Tushar, som også er aktivist, og en datter, Archana, som fikk fire barnebarn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Arun Manilal Gandhi, w69h9f2g