Gamalostfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gamalostfestivalen i Vik i Sogn er en festival for å holde i hevd en tradisjonsrik og levedyktig matkultur basert på lokal tradisjonsrik ost. Festivalen blir avholdt første helga i juni hvert år.

Gamalost er en delikatesse som har en tusenårig tradisjon. Osten blir produsert av skummet melk i løpet av 14 dager. Osten er en av de typene som har kortest produksjonstid, så navnet på osten kan fremstå noe misvisende. Den blir produsert uten tilsatt salt og sukker, og inneholder mer enn 50% proteiner og har bare 1% fett. Osten inneholder også kitosan som binder fett og reduserer kolesterolinnholdet.

Flere prøvde å produsere gamalost rundt 1900, men produksjonsprosessen var vanskelig og få lykkes med vedvarende produksjon av kvalitetsost. En av de som lykkes var bondekonen Brita Ligtvor fra Vik. På landbruksutstillingen i Bergen i 1909 vann hun sølvmedalje for gamalosten hun lagde, og hjemme på gården startet hun «gamalostskole» for unge jenter som ville produsere ost. I dag produserer Vik meieri rundt 150-200 tonn gamalost hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]