Hopp til innhold

Gagausere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gamle og unge gagausere
Uoffisielt flagg for gagausere

Gagausere er en liten etnisk gruppe som utvandret fra Tyrkia og inn i området Gagauzia sør i Moldova og Budjak sørvest i Ukraina. Gruppen teller om lag 250 000 personer og har eget språk, gagausisk.

Om lag 147 500 av dem bor i Moldova, 31 000 i Ukraina, 15 000 i Tyrkia og 11 000 i Russland. Sammen med tsjuvasjerne, jakuterne og dolganerne i Russland, er de et av de få tyrkiske folk som mest er kristne (ortodokse, noen protestanter).

Det gagausiske folk utenfor Moldova lever fremst i de ukrainske regionene rundt Odessa og Zaporizjzja, men også i Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Romania og i den russiske regionen Kabardino-Balkaria. Det finnes også nesten 20 000 gagauser på Balkan (i Hellas, Bulgaria og Makedonia).

Det finnes dessuten en nært beslektet etnisk gruppe ved navn gagavuz (eller gajal) i den europeiske delen av nordvestre Tyrkia, i nordøstre Bulgaria og i Makedonia. Disse er muslimer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gagausiske folk nedstammer fra seldsjukkiske tyrkere som bosatte seg i Dobrudsja, sammen med petsjeneger, uzer og kiptsjaker som fulgte den anatoliske sultanen İzzeddin Keykavus II (1236-1276).

En uzisk klan utvandret til østre Balkan, konverterte fra islam til ortodoks kristendom og ble etter hvert kalt gagausiske tyrkere.