Gagausere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle og unge gagausere
Uoffisielt flagg for gagausere

Gagausere er en liten etnisk gruppe som utvandret fra Tyrkia og inn i området Gagauzia sør i Moldova og Budjak sørvest i Ukraina. Gruppen teller om lag 250 000 personer og har eget språk, gagausisk.

Om lag 147 500 av dem bor i Moldova, 31 000 i Ukraina, 15 000 i Tyrkia og 11 000 i Russland. Sammen med tsjuvasjerne, jakuterne og dolganerne i Russland, er de et av de få tyrkiske folk som mest er kristne (ortodokse, noen protestanter).

Det gagausiske folk utenfor Moldova lever fremst i de ukrainske regionene rundt Odessa og Zaporizjzja, men også i Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Romania og i den russiske regionen Kabardino-Balkaria. Det finnes også nesten 20 000 gagauser på Balkan (i Hellas, Bulgaria og Makedonia).

Det finnes dessuten en nært beslektet etnisk gruppe ved navn gagavuz (eller gajal) i den europeiske delen av nordvestre Tyrkia, i nordøstre Bulgaria og i Makedonia. Disse er muslimer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gagausiske folk nedstammer fra seldsjukkiske tyrkere som bosatte seg i Dobrudsja, sammen med petsjeneger, uzer og kiptsjaker som fulgte den anatoliske sultanen İzzeddin Keykavus II (1236-1276).

En uzisk klan utvandret til østre Balkan, konverterte fra islam til ortodoks kristendom og ble etter hvert kalt gagausiske tyrkere.