Gabriele Münter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gabriele Münter
Image-GabrieleMuenter.jpg
Født19. februar 1877
Berlin
Død19. mai 1962 (85 år)
Murnau am Staffelsee
Gravlagt St. Nikolaus
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden

Gabriele Münter (født 19. februar 1877 i Berlin, død 19. mai 1962 i Murnau) var en tysk ekspresjonistisk maler og en markant skikkelse i Münchens avantgarde-scene i begynnelsen av 1900-tallet.

I 1902 ble Münter elev av den russiske kunstneren Vasilij Kandinskij ved Phalanx-skolen i München, og senere hans elskerinne før første verdenskrig skilte dem i 1914.[1] Han reiste hjem til Russland. Hun flyttet til Sveits.

Sammen med Kandinskij og Alexej von Jawlenskij var hun med på å stifte Neue Künstlervereinigung München i München i 1909.[2] Hun leverte bidrag til flere av de viktigste avantardistiske utstillingene i Tyskland før andre verdenskrig, blant annet Der Blaue Reiter-utstillingene. Etter krigen reiste hun mye, før hun slo seg ned i Murnau am Staffelsee, der hun og Kandinskij var sammen sommermånedene 1909-1914. Hun malte mye landskaper, og hennes malestil minner mer om Jawlenskijs enn Kandinskijs.

Münter levde et tilbaketrukket liv, inntil hun i forbindelse med sin 80-årsdag i 1957 donerte flere av Kandinskijs, sine egne og en rekke andre ledende samtidskunstneres bilder til byen München. Bildene er nå utstilt i Lenbachhaus i München.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]