Gabriel Florent Auguste de Choiseul-Gouffier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gabriel Florent Auguste de Choiseul-Gouffier
Gouffier-Choiseul.jpg
Født27. september 1752
Paris
Død20. juni 1817 (64 år)
Aachen
Beskjeftigelse Diplomat, politiker, skribent, klassisk filolog
NasjonalitetFrankrike
Språkfransk
Medlem avAcadémie française, Ellinoglosso Xenodocheio, Académie des inscriptions et belles-lettres

Marie Gabriel Florent Auguste de Choiseul-Gouffier (født 27. september 1752 i Paris, død 20. juni 1817 i Aachen) var en fransk diplomat og arkeolog.

Choiseul-Gouffier studerte fortidsminner, land og folk i Hellas, og utga Voyage pittoresque de la Grèce (3 bind, 1780-1824). Han ble medlem av Académie française i 1783. Mellom 1784 og 1792 var han ambassadør i Konstantinopel. I sin diplomatiske gjerning søkte han å motarbeide svensk-tyrkisk samhandling mot Russland og støttet den greske selvstendighetsbevegelsen. Etter det franske kongedømmets fall i 1792 ble Choiseul-Gouffier hjemkalt, men trosset konventet. Han opprettholdt forbindelser med bourbonene og ble tvunget til å flykte til St. Petersburg. I den russiske byen ble han direktør for kunstakademiet og også keiserinnens bibliotekar.

I 1802 vendte Choiseul-Gouffier tilbake til Frankrike som privatforsker. Ludvig XVIII gjorde ham til pair (adelig) i 1814. Han ble også generalløytnant og medlem av regjeringsrådet. Etter sin død donerte han sine kunstsamlinger til Louvre.

Kilder[rediger | rediger kilde]