Gåten Kaspar Hauser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gåten Kaspar Hauser
orig. Jeder für sich und Gott gegen alle
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Vest-Tyskland Vest-Tyskland
Utgitt 1. november 1974
Lengde 106 min.
Språk Tysk
Bak kamera
Regissør Werner Herzog
Manus Werner Herzog
Produsent Werner Herzog
Musikk Florian Fricke
Sjeffotograf Jörg Schmidt-Reitwein og Klaus Wyborny
Foran kamera
Medvirkende Bruno S., Brigitte Mira, Walter Ladengast, Gloria Doer, Alfred Edel m.fl.
Annen informasjon
Filmformat widescreen
Eksterne lenker

Gåten Kaspar Hauser (tysk originaltittel Jeder für sich und Gott gegen alle, på engelsk The Enigma of Kaspar Hauser) er en vesttysk spillefilm fra 1974 skrevet og regissert av Werner Herzog. Filmen handler om den mystiske 1800-tallsskikkelsen Kaspar Hauser.

Handling og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger på den sanne historien om Kaspar Hauser, en ung gutt som plutselig dukket opp i den tyske byen Nürnberg våren 1828. Hauser var fremmed for alle og kunne knapt nok gå eller snakke. Han skal seinere ha forklart at han var blitt holdt fanget i en kjeller så lenge han kunne huske, og at han var blitt sluppet fri av uviss grunn. Filmen viser hvordan Professor Daumer forsøker å ta seg av gutten og innlemme ham i samfunnet, og beskriver merkelige enkeltepisoder fram til Hauser blir overfalt og seinere dør av skadene.

Herzog er kjent for sin fascinasjon for menneskelig galskap og det som er uforståelig og annerledes. Dette viser også valget av hovedrolleinnehaver: 17-åringen Kaspar Hauser blir spilt av Bruno S., en 41-åring som selv ble mishandlet som barn og tilbrakte store deler av livet på mentalsykehus før han som voksen forsøkte å livnære seg som kunstner.

Filmen kjempet om Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes i 1975. Der mottok den tre andre priser, deriblant juryens hovedpris og den økumeniske jurys pris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]