Fyresdal Bygdemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fyresdal Bygdemuseum

Fyresdal Bygdemuseum
59°10′58″N 8°05′30″Ø

Fyresdal Bygdemuseum ligger i sentrum (Moland/Kyrkjebygda) i Fyresdal kommune. Museet ligger under Vest-Telemark Museum, men har et lokalt styre. Samlingene ligger i tilknytning til Øyskogen, og er hovedsakelig avgrenset av Sitjeåi, hovedveien (Fylkesvei 355), og bebyggelsen i Folkestadbyen.

Øyskogen[rediger | rediger kilde]

Øyskogen er et antall fredede kjempefuruer, og et gravfelt som ifølge herredsskogmester Einar Stoltenbergs registreringer sommeren 1939 besto av over 20 gravhauger. Under Telemark fylkeskommunes kulturhistoriske registreringer (2004–2005) ble 18 av disse gjenfunnet. Gravfeltetet er i stor grad lokalisert innenfor et sekundært oppført steingjerde, haugene er dekket av gressplen og pent holdt. Det ligger midt i sentrum av Kyrkjebygda i Fyresdal kommune, på gnr 36 bnr 1 og 97, og utgjør idag en del av Fyresdal Bygdemuseum.

Bygdemuseet omfatter i tillegg til funnene i Øyskogen blant annet et titall gamle hus fra senmiddelalder og fremover, eiendommen Øystad i Folkestadbyen, et gammelt bakeri, og et bygg med utstilte oldfunn, fra jernalder, vikingtid og middelalder.

Hvert år spilles Olsokspelet og det arrangeres bygdedager (marked) og aktivitetsdager.

Fyresdal Bygdemuseum er også Fyresdal kommunes tusenårssted.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]