Futurum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Futurum (latin for «framtid») er former av verb som uttrykker en handling i fremtiden.

Futurum i norsk[rediger | rediger kilde]

I skoleverket tilrådes det nå brukt nye navn på norske futurumformer. De nye navnene står først med eldre navn i parentes.

I norsk er det følgende futurumformer:

  • Presens futurum (1. futurum, futurum simplex) uttrykker fremtidige handlinger sett fra nåtiden, og dannes som oftest ved hjelpeverbene skulle og ville i presens og hovedverbet i infinitiv. Eksempel: «Lars skal spise.», «Jeg vil komme.». Den kan også uttrykkes ved hjelp av presens: «Toget går om ti minutter.» Futurum med skal og vil brukes om ting som er planlagt, eller som en tror vil skje. Ting som ikke er planlagt, men som ganske sikkert vil skje uttrykkes med kommer til å og infinitiv: «Bjørka er råtten, og kommer til å falle ned.»
  • Preteritum futurum (førtidsfuturum) uttrykker handlinger som var fremtidige i fortiden, og dannes som oftest ved hjelpeverbene skulle og ville og hovedverbet i infinitiv: «Lars skulle spise». Den er identisk med 1. kondisjonalis.
  • Presens futurum perfektum (2. futurum, futurum exactum) beskriver noe som avsluttes i fremtiden før noe annet skjer, og dannes ved å sette skal ha, skal være, vil ha eller vil være sammen med perfektum partisipp av hovedverbet: «Han vil allerede være reist, når du kommer fram.» På norsk uttrykkes dette ofte ved perfektum: «Han er allerede reist, når du kommer fram.» Skal ha brukes også i en annen betydning, som ikke har noe med futurum å gjøre, når en videreforteller en usikker påstand: «Han skal ha truffet henne for fjorten dager siden.» Her tilsvarer bruken konjunktiv på for eksempel tysk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utdanningsdirektoratet og Norsk Språkråds tilråding om grammatiske termer til bruk i skoleverket.

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.