Bartrekveldvikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Furunålvikler»)
Bartrekveldvikler
Nomenklatur
Zeiraphera griseana
Hübner, 1799
Synonymi
Zeiraphera diniana (Guenee, 1845)
Populærnavn
bartrekveldvikler (offisielt), furunålvikler, grå lerkevikler
Hører til
Olethreutinae,
viklere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Holarktis

Bartrekveldvikler (Zeiraphera griseana) er en sommerfugl i gruppen av viklere (Tortricidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 16–22 millimeter), brunspraglete vikler. En del av skjellene i forvingen har hvit spiss, slik at vingen får bittesmå, hvite flekker («mel-dryss»). Ellers har vingen få påfallende tegninger, men der er gjerne et skrått, mørkere tverrbånd i den ytre delen. Bakvingen er brun. Arten er større enn de fleste andre viklere som lever på bartrær. Larven er gulgrå med svart hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever først og fremst på lerk (Larix decidua), men kan også forekomme på andre bartrær. Arten kan ha bestandsutbrudd og gjøre noe skade, først og fremst på lerk, men også på sembrafuru (Pinus cembra), furu (Pinus sylvestris) og gran (Picea abies). De voksne viklerne flyr i juli-september, om kvelden. Eggene legges på årsskuddene til vertstreet, der de overvintrer før de klekkes. Masseforekomster kan skje omtrent hvert tiende år, da kan arten gjøre betydelig skade ved å beite ned nålene på trærne, for store trær betyr dette vanligvis bare en liten reduksjon i vekstfarten, men på unge trær kan toppskuddene ødelegges slik at trærne får varig skade. I Norge er skader bare påvist i fjellskog (over 500 meter over havet) i Hedmark og Oppland, sist i 1968/69.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt i sørøst, og finnes også i det nordlige Asia østover til Japan, og i Alaska. Den er vanligst der det vokser mye lerk, som i det nordlige Sibir og i Alpene. I Norge er den funnet over hele landet unntatt på Nordvestlandet og deler av Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Larve på lerk
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Norsk entomologisk forening/Norsk Institutt for Skogforskning. 192 sider.ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Zeiraphera griseana på UK Moths: [2]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]