Fulgoridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fulgoridae
Pyrops candelaria
Nomenklatur
Fulgoridae
Populærnavn
lyktebærere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppeSikader
Økologi
Antall arter: 750, ikke i Europa
Habitat: skog
Utbredelse: mest i tropiske områder
Inndelt i

Fulgoridae er en familie av sikader, og en del av gruppen Fulgoromorpha. Disse store, stort sett tropiske sikadene har vært kalt lyktebærere på norsk. Man har trodd at den oppsvulmede pannen til mange arter var et lysorgan, men dette stemmer ikke, disse artene kan ikke sende ut lys. Dermed blir både det norske og det engelske (lantern flies) navnet på disse sikadene misvisende, likesom flere arters vitenskapelige artsnavn (laternaria, candelaria etc.).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Mange arter har fargerike vinger, her Phrictus tripartitus

Store (opptil 10 cm lange og 15 cm i vingespenn), avlange, gjerne brunlige sikader. Pannen er ofte uttrukket til et langt horn eller en snutelignende utvekst foran øynene og munndelene. En søramerikansk art har den framre delen av hodet påfallende likt hodet til en liten kaiman. Det er mulig at dette virker avskrekkende på rovdyr (for eksempel apekatter), på den andre siden lever ikke kaimaner i trær så det virker litt usannsynlig at de skal kunne forveksles. Begge vingepar er store, brede og avrundede. Bakvingene, som i hvile er dekket av forvingene, har ofte sterke farger eller øyeflekker, mens forvingene vanligvis er kamuflasjefargede. Beina er temmelig korte. Noen arter med fargerike vinger kan overflatisk minne om sommerfugler. Noen arter har en opptil 75 centimeter lang "hale" av vokstråder som henger ut fra bakkroppen.

Fulgora laternaria er en stor, søramerikansk art med hode som ligner en kaiman
Odontoptera carrenoi

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de fleste andre sikader lever Fulgoridae av plantesaft som de suger ved hjelp av de spisse munndelene. De er stort sett knyttet til trær. De flyr godt og noen arter kommer gjerne til lys. Nymfene, noen ganger også de voksne, skiller ut lange tråder av hvit voks.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fulgoridae er en tropisk gruppe, de fleste av artene holder til i tropisk regnskog. De mangler i Europa, noen europeiske arter som tidligere ble plassert her plasseres i dag i familien Dictyopharidae. I Amerika finnes de nord til de sørlige statene i USA.

Samleobjekter[rediger | rediger kilde]

Fulgoridae er gjerne store, fargerike og uvanlig utseende insekter. Derfor finnes det et marked for monterte eksemplarer, som selges til samlere eller som dekorasjoner. Denne handelen kan muligens utgjøre en trussel mot noen av artene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]