Fritt leide til helvete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fritt leide til helvete
orig. Una ragione per vivere e una per morire
Generell informasjon
Utgivelsesår1972
Prod.landItalia
Lengde119 min.
Språkitaliensk
Bak kamera
RegiTonino Valerii
MusikkRiziero Ortolani
SjeffotografAlfio Contini
Eksterne lenker

Fritt leide til helvete[1] (Una ragione per vivere e una per morire) er en spagettiwestern fra 1972 regissert av Tonino Valerii med James Coburn, Bud Spencer og Telly Savalas i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen utspiller seg under den amerikanske borgerkrigen. Eli skal snart henges for plyndring, når han og noen andre dødsdømte menn blir benådet, forutsatt at de følger den tidligere amerikanske obersten Pembroke i et forsøk på å gjenerobre Fort Holman, som han tidligere hadde overgitt til den amerikanske Konføderasjonen. De "frivillige" er blant annet en desertør som har drept to personer. En mann som har myrdet sitt befal, og voldtok hans kone. En hestetyv, to plyndrere, en mann som stjal medisin slik at flere soldater døde, og en indianer som drepte en hvit mann som solgte likør til Apache-indianere. Men en religiøs pasifistisk agitator avviser imidlertid tilbudet, og blir hengt. Pembroke forteller at han er ute etter en gull-skatt gjemt i et fort.

Ved Fort Holman får Eli tilgang som en konføderasjon-soldat med en stjålet uniform. Men Eli innser snart at det ikke finnes noen gull-skatt. Han oppdager også at det nåværende befalet brukte Pembrokes sønn for å presse ham til å gi opp fortet. Så drepte de sønnen hans uansett. Når Eli blir oppdaget, kommer han med et dokument (som også var stjålet) for å vise at han viss nok er sikkerhetsoffiser, og han kritiserer mangelen på sikkerhet. Det nye befalet planlegger å redde deres eget skinn ved å henrette "sikkerhetsoffiseren" men de andre soldatene har blitt sluppet inn av Eli, og går til angrep på garnisonen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]