Frisøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frisøya
Frisøya mot nord
Geografi
PlasseringNeskilen, Tromøysund
Antall øyer1
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Demografi
Befolkning0
Posisjon
Kart
Frisøya
58°29′39″N 8°52′01″Ø

Frisøya er en øy som ligger i Tromøysund, i munningen av NeskilenEydehavn.

Øya skal ha navnet sitt etter sjøfolk fra Friesland som brukte denne havna. Den ble benyttet til lagring av trelast som skulle til utlandet. Det har tidligere vært gruvedrift på øya, da hovedsakelig med utvinning av jernmalm. Anders Henriksen Friisø som var fra øya, startet opp Friisøen Skibsverft på øya rundt 1850. Han bygget 30 skip frem til 1906, da skipsbyggingen opphørte. 17 av disse på bygd på Frisøya. Fra 1884 var det også gjestgiveri på øya, men dette ble nedlagt da eieren døde kun fire år senere, i 1888. Johannes Frisø var øyas siste beboer, og han flyttet fra øya i 1965. I 1971 ble bygningene brent ned under en brannøvelse holdt av Arendal Smelteverk.

Da Det Norske Nitridaktieselskap starta utbygging i Bukkevika på Eydehavn ble en fyrlykt som sto på Bukkevikskjær fjernet. Istedenfor ble det satt opp en ny rett over sundet på østsiden av Frisøya i 1929. Fyrlykta står der den dag i dag (2012).

Arendal kommune kjøpte Frisøya da de også kjøpte areal i Bukkevika av Saint-Gobain CM for utbygging av Arendal havn, som var ferdig i 2008. Det gjorde at øya ble friområde for allmennheten.

Fyrlykta på Frisøya

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]