Frie Kunster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senter for Frie Kunster er en frittstående kulturinstitusjon i Oslo med adresse i St. Olavs gate 7-9, som også huser lokalene til Galleri Pan og det tilhørende serveringsstedet Pan Espresso- og Aperitivo Bar, tidligere Café Art'é.

Institusjonen ble opprettet etter inspirasjon av middelalderens begrep artes liberales. Frie Kunster har til hensikt å være et kultursenter som omfatter aktiviteter og undervisning innen tegne- og malekunst, skulptur, arkitektur, kalligrafi, musikk, litteratur og filosofi.

Frie Kunster er nært tilknyttet retrogardismen. Blant bidragsyteren bak institusjonen er billedkunstner Christopher Rådlund og poet Håkan Sandell. Blant andre med tilknytning til Frie Kunster er kunstmalerne Gøril Fuhr, Lene Ørnhoft og Roar Kjærnstad og komponisten Marcus Paus.

Den italienske Café Art'é (åpnet 2006, nedlagt 2009) holdt til i lokalene og var innredet av Christopher Rådlund. Det ble arrangert konserter, diktlesninger, fortellerkvelder, vernissager, debattfora og boklanseringer. Oslo Operafestival hadde tilstelninger i lokalene. Faste (ukentlige) arrangementer var klubbkonseptet ProgKjeller, improvisasjonsteateret Committee og konsertserien «Blues run the game» (månedlig).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]