Frem fra Glemselen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Frem fra Glemselen er en serie plater med kjente viser. Serien er Norges mest solgte plateserie, med Rita Engebretsen og Helge Borglund.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Per Johan Skjærstad reiste i 1973 landet rundt for å samle inn skillingsviser for å spille dem inn på plate. Det var vanskelig å få plateselskapene med på prosjektet, men Arve Sigvaldsen i det nystartedet Talent Produksjon signerte til slutt prosjektet. Den første Frem fra Glemselen-platen kom like før jul 1974, og ble første norske LP som solgte over 100 000 eksemplarer, forteller Per Johan Skjærstad i boken «Viser på vandring». Etter dette ble det utgitt minst én plate i året frem til 1987. NRK har også laget to TV-programmer om serien, «Viser på vandring» som gikk våren 1978, og «Frem fra glemselen» som ble sendt første gang i 1986. I 1999 startet Melodiminneklubben i Trondheim med å gi ut alle Frem fra Glemselen-platene på CD, og alle finnes fra og med 2008 digitalt. Ifølge nettstedet til Plateselskapet Talent Produksjon, som ga ut de første platene i serien, har Frem fra Glemselen solgt i over 1,8 millioner eksemplarer.

Plateserien "Frem fra Glemselen" fikk aldri noen hederspriser, eller Spellemannpriser, men platene solgte i store antall, og var blant de få norske som kunne konkurrere med ABBA på platelistene.

I 2002 kom Frem fra Glemselen kap. 20 som et jubileumsalbum. Engebretsen og Borglund sang 5 av sangene, mens senere danseband-dronning Anne Nørdsti fikk sin platedebut her.  I 2008 kom Frem fra Glemselen, kap. 21 med fire nye artister.

I 2017 avsluttes hele serien med en ny innspilling med Engebretsen og Borglund. Dette albumet som har tittelen "Frem fra glemselen kap. 22 - Hjemkomsten" har vært planlagt i flere år. Per Johan Skjærstad og produsent Arve Sigvaldsen jobbet med dette prosjektet, men da Skjærstad døde i 2014 ble det lagt på is. Nå er planene realisert, og denne gang var ideen å spille inn de kjente sangene fra Lars Søraas' "Sangboka". Disse er fra samme periode som skillingsvisene som alle de andre albumene er basert på.

Men i motsetning til de gamle skillingsvisene, der man ikke vet hvem opphavsmannen er, så er sanger som "Norge, mitt Norge", "Per Spelemann", "Den fyrste song" og "Blåmann" laget av særdeles kjente opphavsmenn. Albumet åpner med «Margretes vuggesang», som er skrevet av Edvard Grieg og Henrik Ibsen. Utgangspunktet for dette prosjektet var at når disse i sin tid skrev sangene, så var det for å lage musikk folk likte å høre på mer enn for historiebøkene. Derfor er denne utgivelsen laget med en moderne og folkelig fortolkning av disse sangskattene, med helt nye arrangementer av Jørn Kolsrud. Hele albumet er innspilt i 2017 i Studio 19 på Hamar, og med lokale musikere.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Solo[rediger | rediger kilde]

Rita Engebretsen
Helge Borglund

Deltar også på[rediger | rediger kilde]

TV-program[rediger | rediger kilde]

  • Viser på vandring, NRK, 1978
  • Frem fra Glemselen, NRK, 1986

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]