Hopp til innhold

Fredspalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fredspalasset
Beliggenhet
LandNederland[1]
StedHaag[1]
Historiske fakta
Eier(e)Carnegie Foundation
ArkitektLouis Marie Cordonnier[2]
Johan Adrianus Gerard van der Steur[2]
StilretningNyrenessanse
Etablert28. august 1913, 1905
Ferdigstilt 28. august 1913
Høyde 80 meter
Kart
Kart
Fredspalasset
52°05′12″N 4°17′44″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (nl)

Fredspalasset (nederlandsk Vredespaleis) er en bygning i Haag, Nederland, som huser Den internasjonale domstolen, Haagakademiet for internasjonal rett, Den faste voldgiftsdomstolen samt Fredspalassets bibliotek. Det avholdes ofte konferanser om folkerett og andre ting relatert til det internasjonale samfunnet.

Det første initiativet til Fredspalasset ble tatt av Andrew Carnegie i 1900, da han etter Haagkonferansen i 1899 ønsket et sted hvor Den faste voldgiftsdomstolen kunne treffes, og å opprette et spesielt bibliotek. Den faste voldgiftsdomstolen kunne ikke kjøpe land selv, etter nederlandsk lov, så Carnegie grunnla Carnegie Foundation for det formål, samt skjenket stiftelsen en formue.

Byggingen kom i gang etter en arkitektkonkurransene Carnegie utlyste. Vinnerbidraget var en nyrenessansebygning av den franske arkitekten Louis M. Cordonnier, og bygningen ble konstruert av den nederlandske arkitekten Van der Steur. Omgivelsene ble designet av Thomas Hayton Mawson. Alle nasjoner skulle bidra med byggematerialer; for Norges vedkommende ble det granitt.[3]

Oppføringen ble påbegynt i 1907, og avsluttet med en åpningsseremoni den 28. august 1913. Fredsilden, som alltid brenner, ble da tent ved palassets inngang.

Den faste voldgiftsdomstolen (PCA), Fredspalassets bibliotek for internasjonal rett, Haagakademiet for internasjonal rett og Carnegie Foundation har benyttet bygningen siden 1913. Mellom 1922 og 1946 benyttet Den faste domstol for mellomfolkelig rettspleie bygningen, hvilket førte til at biblioteket ble flyttet til en annen bygning i samme område. Fra 1946 var det også Den internasjonale domstolens sete, etter at FN hadde blitt grunnlagt. I tillegg har også Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia brukt bygningen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://www.architectuur.org/bouwwerk/841/Vredespaleis.html; besøksdato: 28. april 2024.
  2. ^ a b www.architectuur.org, besøkt 28. april 2024[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Alf Nielsen: Jeg var Rinnans fange, forlaget Orion, Oslo 2007, ISBN 978-82-458-0837-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]