Freddie Frinton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Freddie Frinton
Født17. januar 1909
Grimsby
Død16. oktober 1968 (59 år)
London
Beskjeftigelse Skuespiller, komiker
Nasjonalitet Storbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Freddie Frinton (født 17. januar 1909, død 16. oktober 1968) var en britisk skuespiller og komiker, kjent for et bredt publikum i de tyskspråklige landene og Skandinavia for rollen som hovmester i den tyske fjernsynsproduksjonen Grevinnen og hovmesteren. Frinton er så godt som ukjent i hjemlandet Storbritannia.

Frinton ble født i Grimsby i England, hvor han senere begynte yrkeslivet på den lokale fiskeforedlingsfabrikken. Det var imidlertid ikke fisk men en tigerfell som skulle ligge for Frintons føtter, da han angivelig fikk sparken for å bruke i overkant mye arbeidstid på å underholde kolleger.

Han gjorde ikke braksuksess i sitt påfølgende forsøk som komiker, men livet skulle snu da han i 1945 fikk rollen i teaterstykket «Dinner for one» – altså «Grevinnen og hovmesteren» på norsk. Frinton «slet» ut tre grevinner gjennom sine tjue år i rollen, og det var i 1963 at den tyske kringkasteren NDR spilte inn tv-versjonen med May Warden i rollen som den ensomme overklassekvinnen. Skuespillet kan tyde på at han har lang erfaring med alkohol fra det virkelige liv, men i virkeligheten var Frinton totalavholdsmann. Uten denne rollen ville han sannsynligvis glidd inn i glemselens mørke. Grevinnen og hovedmesteren har blitt sendt hver lillejuleaften på NRK siden 1980.

I hjemlandet Storbritannia er Frinton glemt, men lever videre som en varm tradisjon i Norge, Sverige, Danmark, en rekke tyskspråklige land samt Australia.

Frinton filmdebuterte i 1948 i den britiske komedien Trouble in the Air. Fra 1963 til 1966 hadde han en fast rolle i den britiske komiserien Meet the Wife.

Han døde i 16. oktober 1968 — bare uker før det berømte tv-innslaget skulle spilles inn på nytt i farger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]