Franz Grillparzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Franz Grillparzer, litografi av Josef Kriehuber, 1841

Franz Grillparzer (* 15. januar 1791 i Wien; † 21. januar 1872 i Wien) var en østerriksk forfatter, først og fremst kjent som dramatiker, men han skrev også noveller og epigrammer.

Motivene hans var gjerne klassiske eller nasjonalhistoriske. Verkene hans er blitt brukt for å styrke nasjonalfølelsen i Østerrike, særlig etter 1945, og han betegnes derfor som Østerrikes nasjonalskald.

Liv[rediger | rediger kilde]

Franz Grillparzer var sønn av advokat Wenzel E. J. Grillparzer (1760–1809) og Anna Franziska Sonnleithner (1767–1819), datter av Christoph Sonnleithner. Han studerte jus ved universitetet i Wien og etter avsluttet studium i 1811 var han først privatlærer, deretter offentlig tjenestemann og i 1813 gikk han inn i den østerrikske statsaministrasjonen som Konzeptspraktikant ved det keiserlige Hofkammer (tilsvarer finansdepartementet). I 1821 søkte han uten hell stillingen som Skriptor («skriver») ved det keiserlige privatbibliotek.[1] Han ble overført til finansdepartementet i 1821, og i 1832 ble han Archivdirektor ved det keiserlige Hofkammer. Denne stillingen hadde han til han gikk av med pensjon i 1856.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Franz Grillparzer – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Franz Grillparzer – Originaltekster
Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Franz Grillparzer – Sitater