Franz Grillparzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Franz Grillparzer
Grillparzer.jpg
Født15. januar 1791
Wien
Død21. januar 1872 (81 år)
Wien
GravlagtHietzinger Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Wien
Beskjeftigelse Skribent, poet, dramatiker
NasjonalitetØsterrike
Utmerkelser Bayerischer Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst, æresdoktor
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Franz Grillparzer (født 15. januar 1791 i Wien; død 21. januar 1872 i Wien) var en østerriksk forfatter, først og fremst kjent som dramatiker, men han skrev også noveller og epigrammer.

Liv[rediger | rediger kilde]

Franz Grillparzer var sønn av advokat Wenzel E. J. Grillparzer (1760–1809) og Anna Franziska Sonnleithner (1767–1819), datter av Christoph Sonnleithner. Han studerte jus ved universitetet i Wien og etter avsluttet studium i 1811 var han først privatlærer, deretter offentlig tjenestemann og i 1813 gikk han inn i den østerrikske statsaministrasjonen som Konzeptspraktikant ved det keiserlige Hofkammer (tilsvarer finansdepartementet). I 1821 søkte han uten hell stillingen som Skriptor («skriver») ved det keiserlige privatbibliotek.[1] Han ble overført til finansdepartementet i 1821, og i 1832 ble han Archivdirektor ved det keiserlige Hofkammer. Denne stillingen hadde han til han gikk av med pensjon i 1856.

Virke[rediger | rediger kilde]

Grillparzers litterære motiver var gjerne klassiske eller nasjonalhistoriske, et mye brukt tema i dramaene er spenningen mellom menneskets indre og ytre liv. Verkene hans er blitt brukt for å styrke nasjonalfølelsen i Østerrike, særlig etter 1945, og han betegnes ofte som «Østerrikes nasjonalskald».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Franz Grillparzer – Originaltekster
Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Franz Grillparzer – Sitater