Francisco Maturana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francisco Maturana
Francisco Maturana.jpg
Født15. februar 1949 (70 år)
Quibdó
Utdannet ved Universidad de Antioquia
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener
Nasjonalitet Colombia

Francisco Maturana (født 15. februar 1949 i Quibdó, Chocó i Colombia) er en tidligere colombiansk fotballspiller som senere ble en suksessfull manager og trener for forskjellige lands nasjonallag og klubber. Han er også kjent under kallenavnet Pacho.

Francisco Maturana flyttet sammen med familien sin i tidlig alder til byen Medellín som er den nest største byen i Colombia. I Mendellin begynte Maturana å spille profesjonell fotball samtidig som han studerte ved University of Antioquia hvor han senere mottok en grad i odontologi. Maturana begynte sin profesjonelle karriere som fotballspiller i 1970 ved den colombianske fotball-klubben Atlético Nacional, hvor han spilte forsvarer frem til 1980.

I hans periode i Atlético Nacional vant Maturana to colombianske ligamesterskap, henholdsvis i 1973 og 1976. I 1981 ble Maturana overflyttet til klubben Atlético Bucaramanga og han spilte også to kamper sammen på det colombianske landslaget under kvalifiseringskampene forut for verdensmesterskapet som ble arrangert i 1982. Samme år spilte Maturana for klubben Deportes Tolima, og han ble værende i denne klubben frem til han pensjonerte seg fra fotball-karrieren ved slutten av denne sesongen.

Maturana begynte senere som trener for klubben Atlético Nacional som han tidligere hadde spilt for, og under hans ledelse satte klubben seg fore å vinne Copa Libertadores for første gang for noen colombianske fotball-klubber. Atlético Nacional kvalifiserte seg til VM i 1999 etter 28 års fravær fra dette mesterskapet. I desember samme år mistet Maturana og klubben hans Intercontinental Cup til klubben AC Milan i aller siste minuttovertid.

Etter å ha ledet den colombianske klubben til verdensmesterskapet ble Maturana ansatt som trener for den spanske klubben Real Valladolid. I 1993 ble Maturana kåret til den beste søramerikanske fotball-treneren dette året ved El País og han ble rangert på tredjeplass av den spanske avisen Marca i deres liste over verdens største fotball-trenere. Maturana vendte tilbake til Colombia i 1992. I 1995 ble Maturana ansatt som hovedtrener for landslaget til Ecuador. Da MAturana ikke klarte å få det ecuadorianske landslaget kvalifisert til videre deltakelse i FIFA World Cup for 1998, vendte Maturana tilbake til hjemlandet for å begynne som trener fot den colombianske klubben Millonarios.

I 1999 trente Maturana det costaricanske landslaget for en kortere periode før han i 2000 ble ansatt som trener for det peruanske landslaget. Maturana kom senere tilbake for å trene det colombianske landslaget forut for turneringen Copa América som ble avholdt i 2001, som Colombia vant. Francisco Maturana blir ansett som en av de største søramerikanske trenerne gjennom alle tider og er fremdeles en legende innenfor colombiansk fotball.

Maturana ble ansatt av FIFA som en teknisk rådgiver og i denne posisjonen arrangerte han flere seminarer rundt om i verden. Per 1. februar 2008 tok Maturana opp stillingen som hovedtrener for landslaget tilhørende Trinidad og Tobago. Deres første kamp var mot Guadeloupe den 6. februar samme år, ved Queens Park Oval i Trinidad. Men den 8. april 2009 fikk Maturana sparken som manager og trener for Trinidad og Tobago sitt landslag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]