Frances E. Allen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frances E. Allen

Frances E. Allen (født 4. august 1932 i Peru i New York i USA) er en amerikansk vitenskapskvinne og mottaker av Turing-prisen for 2006. Hun er kjent for banebrytende arbeid innenfor kompilatorer, kodeoptimalisering og parallellisering.

Allen var opprinnelig matematikklærerhigh school, og skulle jobbe i IBM bare en tid for å betale ned studielånet sitt. Tidlig på 1980-tallet startet hun Parallel TRANslation (PTRAN)-gruppen for å studere problemstillinger innenfor kompilering for parallelle datamaskiner. Hennes gruppe ble regnet som blant de fremste i verden i dette fagfeltet. Hennes arbeid med algoritmer og teknologier la grunnlaget for dagens arbeid med kommersielle kompilatorer.

Allens innflytelse innenfor IBM, hvor hun jobbet, gjorde at hun ble valgt til IBM Fellow i 1989. Dette var første gang en kvinne fikk denne utmerkelsen. Hun var også formann for IBMs Academy of Technology, en ledende organisasjon innen for datavitenskapen.

I 1997 ble Allen hedret ved å bli innlemmet i WITI Hall of Fame. Hun pensjonerte seg fra IBM i 2002. Da hun mottok Turing-prisen i 2007 var det som første kvinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]