François Joseph Paul de Grasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
François Joseph Paul de Grasse
Comte de Grasse par Mauzaisse J Baptiste.jpg
Født13. september 1722
Le Bar-sur-Loup
Død11. januar 1788 (65 år)
Paris
Gravlagt St-Roch
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Frankrike

François Joseph Paul, marquis de Grasse Tilly, comte de Grasse (født 1722, død 1788 i Paris) var en fransk admiral.

Han var født i Bar-sur-Loup, i dagens Alpes-Maritimes. Da han var elleve år gammel, gikk han inn i Malteserordenen som væpner til stormesteren. I 1734 ble de Grasse fenrik på skipene til Malteserordenen og i 1740 gikk han inn i tjeneste for den franske marine.

Den amerikanske uavhengighetskrigen startet i 1776, og den franske marinen fikk i oppdrag å støtte den amerikanske sak mot Storbritannia. De Grasse var kommandant av en avdeling og tjente under Louis Guillouet i det første slaget ved Ushant fra 23. til 27. juli 1778. Han sluttet seg til flåten til Charles Hector i Karibia i 1779 og utmerket seg i slagene ved Dominica og St. Lucia i løpet av 1780 og ved Tobago i 1781. Han bidro til erobringen av Grenada og tok del i tre trefninger utkjempet av Luc Urbain de Bouexic mot admiral Rodney i slaget ved Martinique.

Han kom Washington og de Vimeur til unnsetning med 3000 menn fra Saint-Dominique. De Grasse gikk i land med de franske forsterkningene i Virginia og vant umiddelbart etterpå en avgjørende seier mot en britiske flåte i slaget ved Chesapeake i september 1781. Han drev bort de britiske styrkene og la kysten under blokade helt til lord Cornwallis overgav seg. Dette sikret uavhengigheten til USA.

Han var mindre heldig i slaget ved St. Kitts, hvor han ble beseiret av admiral Hood. Kort tid etterpå, i april 1782, ble han beseiret og tatt til fange av admiral Rodney i slaget ved Saintes. Noen måneder senere returnerte han til Frankrike hvor han publiserte en Mémoire justificatif og ble stilt for retten i 1784.

Hans sønn Alexandre de Grasse publiserte Notice biographique sur l'amiral comte de Grasse d'après les documents inédits i 1840.