François Joseph Paul de Grasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Joseph Paul de Grasse
Født13. sep. 1722[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Le Bar-sur-Loup
Død11. jan. 1788[2]Rediger på Wikidata (65 år)
Paris
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
FarFrancois de Grasse Rouville, Marquis de Grasse[5]
NasjonalitetFrankrike
GravlagtSt-Roch
UtmerkelserSankt Ludvigsordenen
Society of the Cincinnati
Signatur
François Joseph Paul de Grasses signatur

François Joseph Paul, marquis de Grasse Tilly, comte de Grasse, (født 13. september 1722, død 11. januar 1788 i Paris) var en fransk admiral.

Han var født i Bar-sur-Loup, i dagens Alpes-Maritimes. Da han var elleve år gammel, gikk han inn i Malteserordenen som væpner til stormesteren. I 1734 ble de Grasse fenrik på skipene til Malteserordenen og i 1740 gikk han inn i tjeneste for den franske marine.

Den amerikanske uavhengighetskrigen startet i 1776, og den franske marinen fikk i oppdrag å støtte den amerikanske sak mot Storbritannia. De Grasse var kommandant av en avdeling og tjente under Louis Guillouet i det første slaget ved Ushant fra 23. til 27. juli 1778. Han sluttet seg til flåten til Charles Hector i Karibia i 1779 og utmerket seg i slagene ved Dominica og St. Lucia i løpet av 1780 og ved Tobago i 1781. Han bidro til erobringen av Grenada og tok del i tre trefninger utkjempet av Luc Urbain de Bouexic mot admiral Rodney i slaget ved Martinique.

Han kom Washington og de Vimeur til unnsetning med 3000 menn fra Saint-Dominique. De Grasse gikk i land med de franske forsterkningene i Virginia og vant umiddelbart etterpå en avgjørende seier mot en britiske flåte i slaget ved Chesapeake i september 1781. Han drev bort de britiske styrkene og la kysten under blokade helt til lord Cornwallis overgav seg. Dette sikret uavhengigheten til USA.

Han var mindre heldig i slaget ved St. Kitts, hvor han ble beseiret av admiral Hood. Kort tid etterpå, i april 1782, ble han beseiret og tatt til fange av admiral Rodney i slaget ved Saintes. Noen måneder senere returnerte han til Frankrike hvor han publiserte en Mémoire justificatif og ble stilt for retten i 1784.

Hans sønn Alexandre de Grasse publiserte Notice biographique sur l'amiral comte de Grasse d'après les documents inédits i 1840.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Francois-Joseph-Paul, count de Grasse, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Francois-Joseph-Paul-comte-de-Grasse-marquis-de-Grasse-Tilly, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=francois+joseph+paul;n=de+grasse[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, oppført som François Joseph Paul De Grasse, GeneaStar person-ID degrassetillyf[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]