Foxesjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atlantisk Hvalross flokk på isen i Foxe Basin

Foxesjøen (Foxe Basin) er et grunt havbasseng nord for Hudsonbukta i Nunavut, Canada mellom Baffinøya og Melvillehalvøya. Den er for det meste av året blokkert av is.

Det næringsrike kalde vannet er kjent for å være spesielt gunstig for phytoplankton og de mange øyer er viktige hekkeplasser for sjøfugl, inklusive Sabinemåke og mange typer av Grønlandshval som migrerer til den nordlige del av bassenget hver sommer.

Bassenget har fått navn etter den engelske oppdageren, Luke Foxe som kom dit i 1631.

Vannveier[rediger | rediger kilde]

Foxe Basin er en bred, vesentlig grunn fordypning, vanligvis mindre enn 100 meter (330 ft) dyp, mot sør er det dybder opp til 400 meter. Tidevannet avtar fra 5 meter i sydøst til mindre enn 1 meter i nordvest. Mesteparten av året domineres landet i nord av landfast is, mens pakkisen er mer fremtredende mot syd. Foxe Basin er sjelden isfri før september, men åpen pakkis er vanlig gjennom sommeren. Sterk vind holder pakkisen i bevegelse og bidrar til de mange åpne råker som finnes i hele regionen. Høyt innhold av sedimenter i vannet fører til at isen i Foxe Basin er mørk og lett kjennelig fra annen is det canadiske arktiske område.

Kysten[rediger | rediger kilde]

Terrenget er steinet og utilgjengelig i den sydlige halvdel av regionen og geneirelt flatt i de nordlige områder. Høye klipper finnes over den sydlige del av regionen hvor de fleste sjøfugl hekker. Mudderflater og tidevannsflater opp til 6,5 km brede finnes i den enorme lavlandsseksjonen i det østlige Foxe Basin, så vel som i viker i Southampton Island.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Grønlandhval (Balaena mysticetus), i Foxe Basin, juli 1999

Foxe Basin er et lite kjent område i den canadiske arktiske region, selv om den har et rikt biologisk mangfold. Det er utallige mengder med grønlandshval i den nordlige del av området, og store mengder av storkobbe og den største bestand av hvalross i Canada (over 6 000 individer). Ringsel og isbjørn er vanlig i Southampton Island, som har en av de største bestandene av isbjørn i Canada.

Status[rediger | rediger kilde]

Regionen er ennå ikke representert i Candas nasjonale marine konserveringssystem. Det er ennå ikke gjennomført noen studier for å identifisere dette.