Forsand kulturhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsand kulturhus
LandNorge
KommuneForsand, Sandnes
Kart
Kart
Forsand kulturhus
58°53′49″N 6°08′02″Ø

Forsand kulturhus med miniatyren av Kjerag.

Forsand kulturhus (kulten på folkemunnet) er et kulturhus som ligger på Fossanmoen i Forsand kommune i Rogaland fylke. Kulturhuset ble bygget i 1990 og ligger vegg i vegg med Forsand skule under 3 km øst for kommunesentrumet, Forsand. Forsand kulturhus har idrettshall, svømmehall, bibliotek, kino, kafé, fritidsklubb og solarium. Fortidslandsbyen Landa ligger rett bak Forsand kulturhus. Tusenårsplassen til Forsand kommune er en miniatyr av Kjeragbolten og ligger rett foran kulturhuset. Kulturhuset har også tilfluktsrom/bomberom.

Byggingen av Forsand kulturhus startet i 1988 og ble fullført i 1990. Hele bygget kostet 39 millioner.

Bygget har, uten det faste tilbudet, ulike arrangement. Alt fra 17. mai-feiring til konserter. Forsand skule bruker idrettshallen eksempelvis ved UKM turnéer og rikskonserter. Mulen Kafé har også mulighet for å ha tilstelninger. Kaféen har kjøkken som brukes til å lage mat for arrangement både i kaféområdet og i idrettshallen.

Forsand kulturhus er bygget i 3 etasjer. I kjelleren finner man tilfluktsrommet som også brukes som kino og til foredrag og solarium. Kjelleren har også mye av anlegget for driften av svømmehallen. Etasjen over er hovedetasjen. Denne har svømmehall og idrettshall med tilhørende garderober, Kafé Mulen og fritidsklubb. I 2. etasje er det biblioteket som holder til. Svømmehallen har tribuneplass i denne etasjen, men den er ikke i bruk. Tribunen som ble bygget til idrettshallen er tatt vekk og erstattet med en klatrevegg. 2. etasje har tidligere også vært sted for utstillinger av bilder og annen kunst.

I området på Fossanmoen er det dårlig mobildekning. Dette gjør at inne i bygget er det stortsett umulig å ringe med mobiltelefoner. Kulturhuset er tilknyttet et fiberoptisk datanettverk. Fra kulturhuset og skole er det lagt fiber ned til Bergekrossen Næringspark og videre til kommunehuset. Biblioteket har et eget nettverk med maskiner som er allment tilgjengelig. Trådløst nettverk er også satt opp på biblioteket.

Kulturtilbud[rediger | rediger kilde]

Idrettshall[rediger | rediger kilde]

Idrettshallen i kulturhuset er mye brukt. Blant annet bruker Forsand Idretslag hallen til fotballtreninger, håndballtreninger og håndballkamper. Hallen blir også brukt til konserter i forbindelse med Forsand skule og den årlige 17. mai-feiringen. Hallen har eget utstyrsrom og er stor som en håndballbane.

Utenom idrettshallen i selve kulturhuset så har Forsand skule også utendørs fotballbane, ballbinge og volleyballbane det går an å bruke i forbindelse med aktiviteter på kulturhuset.

Svømmehall[rediger | rediger kilde]

Det store badebassenget med stupetårnet.
Terapibassenget med det andre bassenget til høyre i bildet.

Svømmehallen består av to basseng. Et på 25 meter med stupetårn og svømmebaner og et terapibad. Svømmehallen har en garderobe for hvert kjønn som har sju dusjer hver (derav en i eget rom, instruktørrom). Det er tre stupebrett i det største bassenget. Enmeteren og tremeteren har sprett i stupebrettet mens femmeteren er av stål og plater. Enmeteren står på siden av stupetårnet. Stupetårnet ble pusset opp sommeren 2015.

I bassengene er det ca. 1 million liter vann i sirkulasjon. Vannet gjennomgår kontinulerlig rensing og utbytting. I løpet av et år byttes alt vannet ut. Store deler av utbyttingen skjer ved delvis eller hel uttapping på sommerstid når hallen er stengt.

Svømmehallen hadde i 2006 15 262 besøkende på offentlig bading samt 7 960 besøkende på annen bading (f.eks. i forbindelse med skolen)[1][2]

Forsand bibliotek[rediger | rediger kilde]

Bilde av biblioteket med vinduene ut om tusenårsstedet til venstre.

Forsand bibliotek ligger i 2. etasje i Forsand kulturhus. Biblioteket har utlån av bøker, lydbøker, videokassetter, DVD-er og CD-er. Biblioteket er et kombinasjonsbibliotek som vil si at folkeboksamlingen inkluderer skoleboksamlingen (fra og med høsten 2005). Biblioteket har 4 datamaskiner tilgjengelig samt trådløst nettverk. Forsand bibliotek har mulighet for å låne inn bøker fra andre biblioteker på forespørsel (eksempelvis Stavanger bibliotek). [3]

Heim kino[rediger | rediger kilde]

Heim kino, som befinner seg i kjelleren av Forsand kulturhus, er driftet siden 1990 i samarbeid med Strand kino (Strand kommunale kino). Driften er kommunal, men blir drevet på dugnad av Heim ungdomslag. Kinosalen er også tilfluktsrom.

I 2006 ble utvalget av filmer redusert til kun å være barnefilmer på kveldstid. Denne beslutningen ble tatt på grunn av liten oppslutning rundt voksen- og ungdomsfilmer.

Kafé Mulen[rediger | rediger kilde]

Kafé Mulen ligger i vestibylen i første etasje. Kaféen er åpent på likt med svømmehallen og selger varm og kald mat. Mulen har også mulighet for å ha selskaper utenom åpningstidene.

Fritidsklubb[rediger | rediger kilde]

I 2004 ble det åpnet en fritidsklubb på kulturhuset. Denne er driftet av kommunen, men har eget styre. Rommene som fritidsklubben disponerer er den delen som tidligere var bibliotek. Fritidsklubben har projektor med tilkoblet PlayStation, billiard og andre spill.

Solarium[rediger | rediger kilde]

Det fantes et mindre solarium i kjelleren på bygget. Det besto av en solseng som betjentes med en automat hvor man la på penger. Tilbudet ble startet rundt 2000.

Ombygginger[rediger | rediger kilde]

Bygget har ikke blitt betydelig ombygget. Det har likevel vært mindre arbeid som er utført for å vedlikeholde eller for å endre tilbudet.

  • 2004 eller 2005 – biblioteket blir flyttet til øvre vestibylen. De tidligere rommene til biblioteket ble omgjort til fritidsklubb. Biblioteket tar opp det aller meste av 2. etasje. Galleriet til idrettshallen ble også tatt vekk og erstattet med en klatrevegg.
  • sommeren 2006 – garderobene til svømmehallen blir revet og bygget opp på ny i mur. Dette for å hindre at fuktighet trekkes opp i veggene og det oppstår mugg. Veggene er også tidligere byttet ut av samme grunn.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med tusenårsskiftet ble plassen foran kulturhuset valgt til kommunens tusenårssted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eksakte tall – Årsmelding for Forsand kommune 2006 – Seksjon teknisk
  2. ^ Omtrentlige tall – Strandbuen – Papirutgave av avis – 28. februar 2007. Uttalelse fra Steinar Veland.
  3. ^ Forsand kommune.no - Forsand bibliotek Arkivert 14. juni 2006 hos Wayback Machine.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]