Landa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landa
Fortidslandsbyen Landa med de tre rekonstruerte husene.
LandNorges flagg Norge
Kart
Landa
58°53′51″N 6°08′06″Ø

Landa er en fortidslandsby fra bronsealderen og jernalderen i Forsand kommune i Rogaland. Landsbyen er bygget på samme sted som over 250 hus sto for flere tusen år siden. Landa består av tre større bygninger, «Bronsealderhuset», «Smia» og «Gildehallen». Landsbyen var bebodd i over 2000 år sammenhengende, fra ca. 1500 år f.kr. til ca. 600 år e.kr, med totalt 250 menneske og 450 husdyr på det meste i folkevandringstiden. I 2006 var det 7 500 besøkende på Landa.[1]

Navnet «Landa» kommer fra gården Landal som ligger i samme område.

På stedet der landsbyen står på, Fossanmoen, er til sammen 80 000 m² arkeologisk undersøkt og det er gjort over 3000 funn av ulike gjenstander, keramikk, osv. Utgravinger viser at det tidligere sto over 250 hus i dette området på ulike tidspunkter. Tre av disse husene samt et lagerbygg er gjenreist til det som nå er fortidslandsbyen Landa. Alle rekonstruksjoner er gjort etter arbeidet som er gjort av arkeologen og bygningsingeniøren Jochen Comber.

Bronsealderhuset[rediger | rediger kilde]

Bronsealderhuset i slutten av juni. Til venstre er rekonstruksjonen av lagerhuset.

Bronsealderhuset er et rekonstruert hus fra ca. 1000 år f. kr som ble brukt av en fast jordbruksbosetning på Forsandmoen. Huset er, slik som den gang, inndelt i to med det som trolig var en boligdel og ett fjøs. Det er ikke sikkert at det var fjøs i dette huset og det kan ha vært et bolighus med 15-20 personer. Huset har doble flettverksvegger med leireblanding klint på og stråtak, såkalt leirklining. Leireblandingen består av blåleire, sand, finhakket halm og kumøkk. Like ved huset er det funnet spor etter et firestolpers lagerhus uten vegger.

Rekonstruksjonen er lik det huset som sto på Forsandmoen for ca. 3000 år siden. Det er ikke brukt spiker på arbeidet. Rundtømmer er hentet fra Forsand og nabokommuner. Bronsealderhuset sto ferdig i 1995.

Smia[rediger | rediger kilde]

Smia på Landa er en rekonstruksjon av en smie fra folkevandringstiden. Bygningen består av to deler; en med bolig og en med arbeidsplassen til smeden. I smia ble det produsert og reparert redskap, våpen og andre gjenstander av jern.

Smia sto ferdig i 1999.

Gildehallen[rediger | rediger kilde]

Gildehallen sitt bygningarbeid startet rundt 1995 og huset sto ferdig i juni 1997. Det opprinnelige huset som sto på samme sted stammer fra folkevandringstiden rundt år 350 til 600 e.kr. Gildehallen har grue og langbord i hoveddelen.

Huset kan ha vært hovedhuset til en stormann som levde i den tidligere landsbyen. Huset som opprinnelig sto på samme sted var minst 40 meter langt og 7,5 meter bredt mens andre hus på samme tid var mellom 21 og 30 meter lang. Dette kan vitne om at de har hatt ulikt økonomisk og sosial status. Man tror derfor at huset ble brukt som bolig for en ledende familie i landsbyen og muligens til ulike fester og samlinger.

Gildehallen har arkeologisk bakgrunn fra funn som er gjort på samme sted som bygget i dag står samt en større landsbybegyggelse fra år 400 som lå ca. 500 meter sørvest for der hvor Gildehallen er gjenreist. Her sto det tidligere rundt 12-14 gårder som hver besto av to hus. Størrelsene på gårdene var inndelt i to nivåer hvor de ble inndelt etter størrelsen på husareal og tunareal. Flertallet på åtte gårder hadde et husareal på rundt 300 m² og tunareal på omtrent 2100 m² mens de mindre gårdene hadde husareal på omtrent 250 m² og tunareal på rundt 1650 m².

Gildehallen er mest basert på et funn som var enda en større enn flertallet på gårdene. Dette lå litt vest i landsbyen og hadde tre hus med totalt areal på 550 m².

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rogaland fylkeskommune - Besøkstall 2006 Arkivert 7. november 2007 hos Wayback Machine., hentet 22. mars 2007

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]