Fornavn Carmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fornavn Carmen
orig. Prénom Carmen
Generell informasjon
Utgivelsesår1983
Prod.landFrankrike Frankrike
Lengde94 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørJean-Luc Godard
ProdusentAlain Sarde
ManusforfatterAnne-Marie Miéville
MusikkBeethoven
SjeffotografRaoul Coutard
KlippAndrée Choty
Eksterne lenker

Fornavn Carmen [1] (fransk: Prénom Carmen) er en fransk langfilm fra 1983 regissert av Jean-Luc Godard. Filmen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den eksentriske Jeannot bor ved et Sanatorium hvor en doktor truer med å kaste ham ut hvis han ikke begynner å vise tegn på reell sykdom. Carmen kommer for å besøke ham, og det avsløres at han er en tidligere film-produsent, og hennes slemme onkel. Etter å ha fått onkel Jeannot til å låne henne sin leilighet, forsøker Carmen og noen andre å plyndre en bank. I løpet av ranet står Carmen ansikt til ansikt med Joseph, en uheldig bank-vakt, og de to blir umiddelbart forelsket. Carmen og Joseph trekker seg deretter tilbake til onkel Jeannot`s leilighet, hvor Carmen husker incestuøse møter fra barndommen.

Carmen stikker snart av sammen med Fred, lederen for gjengen deres. I tilbakeblikk avslører Carmen for Joseph at ranet var ment å finansiere et større prosjekt, kidnappingen av "en stor produsent" eller datteren hans. Fred overtaler onkel Jeannot til å regissere gjengens film-planer. Etter å ha mottatt en blomst fra henne, gjenforenes Joseph med Carmen på et hotell hvor gjengen bor. Han planlegger å fortsette det romantiske forholdet deres og delta i kidnappingen, men Carmen virker stadig mer uinteressert i ham - og gjengen liker heller ikke Joseph. Dagen for kidnappingen kommer, og skal finne sted i en restaurant på hotellet hvor gjengen har oppholdt seg. Onkel Jeannot er også til stede for å regissere filmen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]