Fornavn Carmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fornavn Carmen
orig. Prénom Carmen
Generell informasjon
Utgivelsesår1983
Prod.landFrankrike Frankrike
Lengde94 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørJean-Luc Godard
ProdusentAlain Sarde
ManusforfatterAnne-Marie Miéville
MusikkBeethoven
SjeffotografRaoul Coutard
KlippAndrée Choty
Eksterne lenker

Fornavn Carmen [1] (fransk: Prénom Carmen) er en fransk langfilm fra 1983 regissert av Jean-Luc Godard. Filmen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den eksentriske Jeannot bor ved et Sanatorium hvor en doktor truer med å kaste ham ut hvis han ikke begynner å vise tegn på reell sykdom. Carmen kommer for å besøke ham, og det avsløres at han er en tidligere film-produsent, og hennes slemme onkel. Etter å ha fått onkel Jeannot til å låne henne sin leilighet, forsøker Carmen og noen andre å plyndre en bank. I løpet av ranet står Carmen ansikt til ansikt med Joseph, en uheldig bank-vakt, og de to blir umiddelbart forelsket. Carmen og Joseph trekker seg deretter tilbake til onkel Jeannots leilighet, hvor Carmen husker incestuøse møter fra barndommen.

Carmen stikker snart av sammen med Fred, lederen for gjengen deres. I tilbakeblikk avslører Carmen for Joseph at ranet var ment å finansiere et større prosjekt, kidnappingen av "en stor produsent" eller datteren hans. Fred overtaler onkel Jeannot til å regissere gjengens film-planer. Etter å ha mottatt en blomst fra henne, gjenforenes Joseph med Carmen på et hotell hvor gjengen bor. Han planlegger å fortsette det romantiske forholdet deres og delta i kidnappingen, men Carmen virker stadig mer uinteressert i ham - og gjengen liker heller ikke Joseph. Dagen for kidnappingen kommer, og skal finne sted i en restaurant på hotellet hvor gjengen har oppholdt seg. Onkel Jeannot er også til stede for å regissere filmen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]