Foreningen Jømnvang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jømnvang er et samfunnshus ved Jømna i Elverum.

Samfunnshuset Jømnvang ble bygd i 1914 av Jømna Trearbeiderforbund. Scenemaleriet i Jømnvang er malt av den kjente kunstmaleren Per Krohg. Dette regnes for å ha nasjonal verdi kulturhistorisk interesse for såvel brukerne av huset som av vernemyndighetene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Samfunnshuset ble bygget av arbeiderlaget på Jømna i 1914. Dette var et ledd for å sysselsette arbeidsfolket som var på Kverndalen Brug og andre nærliggende arbeidsplasser på fritiden. I 1924 malte Per Krohg det kjente scenemaleriet i huset som i dag har kulturhistorisk verdi. For finansieringen av dette ble det opprettet en revygruppe som kalte seg for Sopelimbanden. De hadde mange forestillinger innenfor revy og teaterlivet. De ble kjent over hele Hedmark og holdt mange forestillinger blant annet i Trysil, Våler, Grue. Det var Rolf Østhagen og Lars Jømne som stod for viser og sketsjer. I etterkrigstiden var det Oscar Mathisen som stod i spissen i gruppen. En kjent forestilling som gruppen holdt var Brødrene Østermanns huskors.

Jømnvang ble også brukt til andre formål, blant annet til musikklivet på stedet der den kjente komponisten og dirigenten Severin Jevnager var sjef for Jømna Hornmusikkorps fra 1908 frem til sin død i 1928. Etter denne tiden var det Arvid Østby som stod for arrangementer, en stilling han hadde frem til 1981. Fra 1980-årene ble Jømna Hornmusikkorps slått sammen med Heradsbygda Musikkforening, som i dag fremtrer som J/H Musikkforening.

I dag brukes samfunnhuset til forskjellige arrangementer. Tom Steinar Lund som er født og oppvokst ved stedet har de senere årene hatt forestilling hver høst sammen med Viggo Sandvik, mest kjent som vokalist i bandet Vazelina Bilopphøggers for å fremme Jømna som sentrum.

Dagens eiere er Søndre Leiret Arbeiderlag, Jømna og Heradbsygd Musikkforening og Jømna Trearbeiderforening.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Årbok for Elverum 1990, Kari Lintoft ISBN: 82-991342-4-2