Ford Falcon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Denne artikkelen er om den nordamerikanske modellen
Ford Falcon
ProdusentFord Motor Company (FoMoCo)
Produsert1960-1970
KlasseKompakt
Karosserityper2-door sedan4-door sedan5-door station wagon2-door ute
EtterfølgerFord Maverick
Tekniske data
Motor144 in³ Inline Six, 170 in³ Inline Six, 200 in³ Inline Six, 260 in³ Windsor V8 eller 289 in³ Windsor V8

Ford Falcon var en bil som ble produsert av Ford Motor Company fra 1960 til 1970. Den ble lagd i USA, Canada, Australia, Argentina, Mexico og Chile. Bilen var i starten en stor salgssuksess for Ford, og den solgte mye bedre enn andre biler fra Chrysler og General Motors som ble laget i de samme årene.[trenger referanse] I løpet av produksjonstiden fikk Falcon mange karroserityper: to- og firedørs sedaner, to- og firedørs stasjonsvognere, tosdørs hardtop, kabriolet, Sedan Delivery og Ranchero Pickup. Falcon ble også brukt som navnet på passasjerversjoner av Ford Econoline-vaner.

De historiske «Big Three»-bilfabrikantene, GM, Ford og Chrysler, fokuserte på større og mer brukervennlige kjøretøy på det amerikanske og canadiske markedet. Mot slutten av 1950-tallet skjønte de tre fabrikantene at den daværende strategien ikke lenger ville fungere. Store biler ble veldig dyre på grunn av lite konkurranse, noe som gjorde mindre europeiske biler som Volvo og Volkswagen mye mer ønsket. På starten av 1960-årene var de amerikanske familiene ute etter andre typer biler, og markedsoppgangen viste at kvinner spesielt syntes at større biler hadde blitt for store og klumpete.[trenger referanse] Samtidig viste en undersøkelse at mange bilkjøpere heller ville kjøpe amerikanske biler i stedet for canadiske hvis de ledene fabrikantene lagde en mindre og billigere bil.[trenger referanse] Da kom alle tre produsentene med billigere kompaktbiler: Valiant fra Chrysler (ble Plymouth Valiant i 1961), Chevrolet Corvair og Ford Falcon. Konkurranse kom også fra de mindre fabrikkantene som Studebaker, med Lark, og AMC (American Motors Company), med Rambler.

Første generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1960-1963 Etter amerikanske standarder på 1960-tallet var Falcon en ganske liten bil, men andre steder ble den betraktet som en bil av normal størrelse.[trenger referanse] Den hadde en liten og lett 95-hesters 144 in³ (2.4 L) rekke 6er. Karosseriet og chassiet satt sammen. Trommelbremser ble brukt på alle de fire hjulene. Det var plass til seks passasjerer inne i bilen.


Andre generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1964-1965 Nytt design endret Falcons utsende i 1964. Det nye utsende var mer firkantet. Senere i 1964 kom Fords nye bil på markedet: Ford Mustang, som ble laget på Falcons ramme. Mustang ga Falcon større salg i Amerika.


Tredje generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1966-1970 Falconen får nytt design i 1966 med ett langt panser og kort bagasjelokk, som var mye likt Mustangens design. Todørs hardtop og kabriolet ble ikke mer laget mens stasjonsvogn og ranchero ble større. Ranchero byttet ut Falconss front med Fairlanefronten i 1967.[trenger referanse]

Det siste året Falcon ble produsert i Nord-Amerika var 1970. Den 1. juli 1970 ble Falcon gjort om til en blanding av Fairlane og Torino. Denne "1970 1/2"-Falconen kunne fås som to eller firedørs sedan og femdørs stasjonsvogn.

Falcon i litteraturen[rediger | rediger kilde]

- En Ford Falcon er et viktig bevismateriale i Arnaldur Indriðasons kriminalroman Kleifarvatn (norsk oversettelse: Vannet - 2007)[trenger referanse]

Falcon på tv[rediger | rediger kilde]

-Peyton i One Tree Hill kjører en 1963 Ford Falcon.

-I Ocean’s Eleven kjører Brad Pitts karakter en 1963 Ford Falcon kabriolet. Denne bilen blir sprengt i Ocean's Twelve.

-Rock Hudson kjører en Ford Falcon kabriolet i åpning scenen i filmen "Man's Favorite Sport" fra 1964

Race Falconer[rediger | rediger kilde]

1963 Ford Falcon "The Mighty"


1965 Ford Falcon "Daddy Warbucks"


1965 Ford Falcon "Wild Child"


1964 Ford Falcon "Educator"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]