Ford Falcon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Denne artikkelen er om den nordamerikanske modellen

Ford Falcon
Produsent Ford Motor Company (FoMoCo)
Produsert 1960-1970
Klasse Kompakt
Karosserityper 2-door sedan4-door sedan5-door station wagon2-door ute
Etterfølger Ford Maverick
Tekniske data
Motor 144 in³ Inline Six, 170 in³ Inline Six, 200 in³ Inline Six, 260 in³ Windsor V8 eller 289 in³ Windsor V8

Ford Falcon var en bil som ble produsert av Ford Motor Company fra 1960 til 1970. Den ble lagd i USA, Canada, Australia, Argentina, Mexico og Chile. Den var en stor salgssuksess for Ford i starten, den solgte mye bedre enn andre biler fra Chrysler og General Motors som ble laget i de samme årene. I løpet av produksjons tiden fikk Falcon mange karroserityper: to og fire-dørs Sedan, to og fire dørs Stasjons Vogn, to dør Hardtop, Kabriolet, Sedan Delivery og Ranchero Pickup. Falcon ble også brukt som navnet på passasjer versjoner av Ford Econoline van.

De historiske "Big Three" bilfabrikanter (GM, Ford og Chrysler), fokuserte på større og mer brukervennlige kjøretøy på det Amerikanske og Canadiske markedet. Mot slutten av 1950tallet skjønte de tre fabrikantene at den da værende strategien ikke lenger ville fungere. Store biler ble veldig dyre p.g.a. lite konkurranse, noe som gjorde mindre Europeiske biler som Volvo og Volkswagen mye mer ønsket. På starten av 1960årene var de Amerikanske familiene var ute etter en annen bil , og markeds søking viste at kvinner spesielt syntes at store biler hadde blitt for store og klumpete. Samtidig viste en undersøkelse at mange bilkjøpere heller ville kjøpe Amerikanske istedet for Canadiske hvis de ledene fabrikantene lagde en mindre og billigere bil. Da kom alle tre produsentene med billigere kompakt biler: Valiant fra Chrysler (ble Plymouth Valiant i 1961), Chevrolet Corvair, og Ford Falcon. Konkurranse kom også fra de mindre fabrikkantene som Studebaker, med Lark, og AMC (American Motors Company) med Rambler.

Første generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1960-1963 Av Amerikanske standarder på 1960tallet var Falcon en ganske liten bil, men andre steder ble den betraktet som en bil av normal størrelse. Den hadde en liten og lett 95 hesters 144 in³ (2.4 L) rekke 6er. Karosseriet og chassiet satt sammen. Trommel bremser ble brukt på alle fire hjul. Det var plass til 6 passasjerer inne i bilen.


Andre generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1964-1965 Nytt design endret Falcon's utsende i 1964. Det nye utsende var mer firkantet. Senere i 1964 kom Ford's nye bil på markedet: Ford Mustang, som ble laget på Falcon's ramme. Mustang ga Falcon større salg i Amerika.


Tredje generasjon[rediger | rediger kilde]

Produksjon 1966-1970 Falconen får nytt design i 1966 med ett langt panser og kort bagasje lokk mye likt Mustangens design. To-dør Hardtop og Kabriolet ble ikke mer laget imens Stasjons Vogn og Ranchero ble større. Ranchero byttet ut Falcon's front med Fairlane fronten i 1967.


Det siste året Falcon ble produsert i Nord-Amerika var 1970. På den 1. juli 1970 ble Falcon gjort om til en blanding av Fairlane og Torino. Denne "1970 1/2" Falconen kunne fås som to eller fire dørs Sedan og fem dørs Stasjons Vogn.

Falcon i litteraturen[rediger | rediger kilde]

- En Ford Falcon er et viktig bevismateriale i Arnaldur Indriðasons kriminalroman Kleifarvatn (norsk oversettelse: Vannet - 2007)

Falcon på tv[rediger | rediger kilde]

-Peyton i One Tree Hill kjører en 1963 Ford Falcon.

-I Ocean’s Eleven kjører Brad Pitts karakter en 1963 Ford Falcon kabriolet. Denne bilen blir sprengt i Ocean's Twelve.

-Rock Hudson kjører en Ford Falcon kabriolet i åpning scenen i filmen "Man's Favorite Sport" fra 1964

Race Falconer[rediger | rediger kilde]

1963 Ford Falcon "The Mighty"


1965 Ford Falcon "Daddy Warbucks"


1965 Ford Falcon "Wild Child"


1964 Ford Falcon "Educator"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]