Fontanka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fontanka
Gammelt kart fra 1910; Fontanka er en av de sørligste elvekanalene.
Gammelt postkort med elven sett fra Anitsjkovbroen

Fontanka (russisk: Фонтанка) er en elvekanal i Russland, en av floden Nevas armer, som renner gjennom det sentrale St. Petersburg. Fontanka er 7,6 km lang,[1] har et maksimalt dyp på 3,5 m samt en største bredde på 70 m.

Fontanka kaltes for Den navnløse å (russisk: Безымянный ерик) fram til ca 1712–1714 da den fikk det nåværende navnet i samband med at den begynte å forsyne de mange fontenene i Sommerhagen med vann. Frem til midten av 1700-tallet utgjorde den St. Petersburgs søndre grense. Årene 1780-1789 forestod Andrej Kvasov en større regulering av elvekanalen, og det var da den fikk sine karakteristiske granittbanker.

Fontanka krysses av femten broer. Den mest kjente turde være Anitsjkovbroen på hovedgaten Nevskij prospekt. To andre kjente broer er Lomonosovbroen og den ekstravagante egyptiske bro.

Flere kulturhistorisk viktige praktbygg ligger langs elvekaien. Blant bygningene i barokk stil kan fremheves Sjeremetovpalasset, Beloselskij-Belozerskij-palasset, Sjuvalovpalasset, St. Panteleimon-kirken og noe tilbaketrukket, Vorontsovpalasset. Viktige nyklassisistiske bygninger er Anitsjkovpalasset, Tovstonogovteateret, Jusupovpalasset og Det russiske nasjonalbiblioteks Katarina-institutt.

Mange kjente personligheter har bodd langs bredden, og flere av disse husene står fremdeles og har fått museer innredet. Det gjelder blant annet huset til dikteren Aleksandr Pusjkin som bodde her fra 1817 til 1820, og husene til Gavrila Derzjavin, Ivan Turgenev og Anna Akhmatova.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Belova, L.N. m.fl., red. (1992). Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: Entsiklopeditjeskij spravotjnik. Moskva: Bolsjaja Rossijskaja Entsiklopedija. s. 646. ISBN 5-85270-037-1. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Река Фонтанка». Gosudarstvennyj vodnyj rejestr. Besøkt 12. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]