Vorontsovpalasset (Sankt Petersburg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vorontsovpalasset
Saint-Pétersbourg - Vorontsov.jpg
Land RusslandRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierMikhail Vorontsov
Arkitekt Bartolomeo RastrelliRediger på Wikidata
Stilretningbarokkarkitektur
Kart

Vorontsovpalasset
59°55′53″N 30°19′55″Ø

Vorontsovpalasset, vinteren 2011

Vorontsovpalasset (russisk: Воронцо́вский дворе́ц) er et palass i barokk arkitektur som ligger på en stor parsell mellom Sadovajagaten og Fontankaelven i St. Petersburg i Russland.

Palasset har 50 rom, og ble bygd av Francesco Bartolomeo Rastrelli for greve Mikhail Illarionovitsj Vorontsov, keiserinne Elisabeth av Russlands kansler, i slekt med henne på morssiden. Det meget kostbare palasset ble bygd på åtte år, fra 1749. Etter at han niese Elisabeth falt i unåde ble Vorontsov utestengt fra hofflivet, og solgte sin hovedresidens til kronen.

Paul I av Russland ga det til den russiske gren av Malteserordenen, som han var stormester for. En annen italiensk arkitekt som virket i Russland, Giacomo Quarenghi, ble da bedt om å moderneisere palasset. Årene 1798 til 1800 fikk Quarenghi innpasset et katolsk kapell, for å kunne imøtekomme de landflyktige franske aristokrater som bodde i den russiske hovedstad ved århundreskiftet.

Siden 1810 har Vorontsovpalasset huset en rekke ledende militære skoler, blant annet det berømte Pasjekorpset (1810-1918) og Suvorov militærskole (fra 1955). Palasset er avgrenset mot Sadovajagaten med et forseggjort smijernsgjerde og er adskilt fra Fontanka-bredden av en stor have. Maltsererordenens kapell ble renovert i 2003, og blir benyttet for orgelresitativer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]