Den egyptiske bro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den egyptiske bro
Sankt Petersburg Egyptian Bridge Spinx.jpg
Typehengebro, buebro
StedLermontovski Prospekt
Lengde46 m
Bredde27 meter
KrysserFontanka

Den egyptiske bro
59°55′01″N 30°17′50″Ø

Russiske buebroer
Beliggenhet: St. Peterburg
Brotype: buebro og samvirkebro
Buelengde: 44 m
Totalbredde: 27 m.
Åpning ny bro: 1955

Den egyptiske bro er en bro over Fontankaelven i St. Petersburg i Russland. Broen var den første metallbroen i Russland.

Den ble bygd som en hengebro med ett spenn, konstruert for fotgjengere og hestetrafikk. Byggingen foregikk i perioden fra 18251826. Den ble konstruert av ingeniørene Von Traitteur og Christianowicz.

Landkarene på begge sider er utsmykket med skulpturer av sfinkser og heksagonlanterner, plassert på store granittsteiner. Broen er også utstyrt med et par støpejernssøyler med inngraverte egyptiske hieroglyfer.

Den originale hengebroen brøt sammen da en militær eskadron marsjerte over broen i 1905. Til alt hell ble de fire statuene av sfinxene i støpejern reddet, og de ble montert på den nye broen som sto ferdig i 1955.

Planleggingen av denne nye broen tok altså 50 år, og i alt 17 ulike prosjektbeskrivelser forelå før den endelige planen til arkitekten, P. A. Areshev og ingeniør V. V. Demchenko ble vedtatt. Den nye broen er ikke en hengebro, men en buebro bygd i stål med dekke av plasstøpt betong. Siden av brobygningen er utsmykket med bøyler og rosetter.

Bilder av den egyptiske bro[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]