Folgefonnhalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt fra nordsiden av Hardangerfjorden mot Folgefonnhalvøya. Tegning av historikeren Peter Andreas Munch fra en studiereise 1842–1843

Folgefonnhalvøya er ei halvøy i Hardanger og Sunnhordland i Vestland som har navn etter isbreen Folgefonna. Den avgrenses av Hardangerfjorden i nord og vest, Åkrafjorden i syd og Sørfjorden i øst. Forbindelsen til fastlandet går over det 30 km brede eidet mellom Odda, opp Oddadalen til Skåre og ned Sørdalen til Åkrafjorden.

Folgefonnhalvøya er delt mellom Ullensvang kommune i nord, øst, og nordvest, Etne i sør og Kvinnherad. Ingen av dem ligger i sin helhet på Folgefonnhalvøya.

Halvøya er preget av høye fjell og dype daler, og har sitt høyeste punkt, 1644 moh. på Folgefonna nordre del. Høyeste punkt på fast grunn er Torsnuten på 1572 moh. I sørvest skjærer Matrefjorden inn i halvøyen og fra vest går Maurangsfjorden dypt inn den, slik at det bare er 12 km til Sørfjorden på østsiden. Her går Folgefonntunnelen under Folgefonna og forbinder Odda med Kvinnherad. Gjennom den nordvestlige delen forbinder Jondalstunnelen Kvinnherad og Jondal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]