Flykapring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tyske Lufthansaflyet Landshut etter avsluttet kapring, en av de mest kjente flykapringer på 1970-tallet

Flykapring innebærer at man med vold eller trussel om vold tar kontrollen over et fly. En person som utfører denne handling kalles flykaprer, og flykapringer forbindes sterkt med terrorisme.

Flykapringer var vanlige på 1970-tallet og 1980-tallet, og har oftest politiske motiv, i motsetning til for eksempel bilkapring der motivet oftest er selv å ta kommando gjennom vold eller trussel om vold tvinge føreren og passasjerene å forlate det, og siden anvende kjøretøyet for eget bruk eller å tjene penger på å selge det, eller kapring av båt, lastebil og tog der målet ofte er å rane lasten for verdier.

Det vanligste er at kaprerne gjennom å holde opp kniv eller håndvåpen mot pilotene tvinger dem å føre flyet dit kapreren vil, og truer å skade pilotene og passasjerene om de ikke får sin vilje igjennom. I visse fall, som ved 11. september-terrorattentatet i USA den 11. september 2001, har kapreren behersket teknikken å framføre et fly og utnyttet dette til å selv sette seg bak spakene. I dette fall var målet dog ikke forflytning mellom plasser, men selvmordsattentat.

Den første flykapringen ble utført den 21. februar 1931 i Arequipa i Peru.

Ved ett tilfelle kapret den ansatte piloten selv flyet. Det skjedde i oktober 1998 under en flygning med Air China fra Beijing til Kunming, der piloten fløy til Taiwan og truet med å krasje flyet og drepe passasjerene om øvrige i besetningen forsøkte hindre ham.

Flykapringer har medført strengere kontroll av passasjerenes bagasje på flyplassene.

I USA har tiltak blitt iverksatt som blant annet innebærer at dørene mellon cockpit og passasjerkabin stenges, samt at piloten tillates å bære pistol på flyet.

Los Angeles International Airport oppfordres passasjerene til å ikke si «Hi, Jack» eller «Hey, Jack», men «Hello, Jack», når de skal hilse på en som heter Jack, ettersom kapring på engelsk heter «hijack».

Kjente flykaprere[rediger | rediger kilde]

Tilfeller av flykapring[rediger | rediger kilde]

Noen tilfeller av flykapring beskrevet på Wikipedia: