Flommen i Seinen 1910

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Provisoriske gangbruer av tre gjennom gatene i Paris
Bilde fra forstaden Saint-Denis

Flommen i Seinen 1910 var en flom i Paris og de omkringliggende områdene i Frankrike der unormalt høy vannføring i elven Seinen førte til oversvømmelse i sentrum av Paris.

Flommens forløp[rediger | rediger kilde]

I slutten av januar 1910 etter måneder med mye nedbør parallelt med rask snøsmelting, oversvømmet Seinen den franske hovedstaden ved at vann ble presset oppover fra overfylte rør og tunneler, og sivet inn i kjellere gjennom grunnen.

Vinterflom var en forventet hendelse i Paris, men 21. januar begynte elva å stige langt raskere enn normalt. I løpet av påfølgende uke måtte tusenvis av parisere evakuere hjemmene sine etterhvert som vannet sivet inn i bygninger og gater i hele byen og samtidig slo ut mye av Paris' grunnleggende infrastruktur. Politi, brannmenn, og soldater tok seg frem gjennom vannfylte gater i båter for å evakuere isolerte beboere gjennom vinduer i høyere etasjer og for å dele ut hjelpeforsyninger. De evakuerte ble samlet i provisoriske tilfluktssteder i kirker, skoler og andre offentlige bygninger. Vannet truet også med å slå over elvebredden, men før dette skjedde hadde man klart å forhøye elvens bredder ved å bygge provisoriske diker. Da vannet nådde jernbaneterminalen Gare d'Orsay, var denne i løpet av kort tid oversvømmet med over en meter vann. De som skulle forflytte seg gjennom byen måtte benytte båt eller bruke gangveier av tre som ble bygget av myndighetenes ingeniører og av pariserne selv.

28. januar nådde vannet sin maksimale høyde på 8,62 meter, rundt 6 meter over sitt normale nivå. I tillegg til de direkte skadene som vannmassene førte til var vannet også forurenset av kloakk, noe som også bød på betydelige helsemessige utfordringer. Seinen var tilbake til sitt normale nivå først ved månedsskiftet februar/mars.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Beregninger av flomskadene nådde rundt 7 milliarder franc. Totalt ble 20 000 bygninger i Paris oversvømmet, og ytterligere 30 000 i forstedene. Det tok flere uker bare å få ryddet gatene for slam etter at vannet hadde trukket seg tilbake. I områdene rundt ble også landbruket hardt rammet ved at buskap druknet og jordsmonn ble vasket bort av vannmassene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Historien om flommen og måten denne ble håndtert på er gjengitt i en bok av historikeren Jeffrey H. Jackson under tittelen Paris Under Water: How the City of Light Survived the Great Flood of 1910 utgitt av Palgrave Macmillan i januar 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]