Flightplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flightplan
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 22. september 2005
Prod.landUSAs flagg Amerikansk
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Schwentke
ProdusentBrian Grazer
ManusforfatterPeter A. Dowling
Billy Ray
MusikkJames Horner
Foran kamera
MedvirkendeJodie Foster
Peter Sarsgaard
Erika Christensen
Kate Beahan
Greta Scacchi
Sean Bean
Annen informasjon
Budsjett50 millioner dollar
Prod.selskapTouchstone Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted
Jodie Foster
Peter Sarsgaard

Flightplan er en amerikansk thriller fra 2005, som er løst basert på filmen The Lady Vanishes fra 1938. Filmen ble regissert av den tyske filmregissøren Robert Schwentke. Jodie Foster spiller hovedrollen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Kyle Pratt (Jodie Foster) - en amerikansk flyingeniør som arbeider i Berlin, Tyskland - er en enke med en seks år gammel datter, Julia (Marlene Lawston) etter at hennes ektemann David (John Benjamin Hickey) falt ned fra en husbygning og døde. Kyle bestemmer seg for å begrave ham i hjembyen deres på Long Island, New York. De går ombord i et passasjerfly, hvis flymotor Kyle var med på å designe. Kort tid etter take-off sovner Kyle, når hun våkner oppdager hun at datteren Julia har forsvunnet. Hun får panikk, og flykaptein Marcus Rich (Sean Bean) setter igang ett søk gjennom flyet. Ingen av passasjerene kan huske å ha sett datteren hennes.

Julia ble vissnok aldri registrert på passassjer-oversikten, eller under avreise fra flyplassen i Berlin. Kyle kan heller ikke finne datterens boardingkort eller bagasje. Marcus og besetningsmedlemmene har mistanke om at Kyle er sinnsforvirret og sliter med kraftig depresjon etter mannens død, og at hun derfor lyver om å ha tatt med seg datteren sin. En flyvertinne, Stephanie, (Kate Beahan) er spesielt usympatisk. Konfrontert med mannskapet og de andre passassjerenes voksende skepsis til datterens eksistens, blir Kyle mer og mer desperat. På grunn av hennes stadig mer uberegnelige og panikk-artede atferd, blir en flyvakt – Gene Carson (Peter Sarsgaard) – beordret til å sette håndjern på Kyle og holde henne under oppsikt.

Kaptein Marcus får en melding fra sykehuset i Berlin som påstår at Julia var sammen med faren sin da han falt ned fra taket, og at hun også døde av store indre skader på grunn av det høye fallet. En rasende Kyle benekter dette, og flymannskapet mener hun har vrangforestillinger. En terapeut, Lisa (Greta Scacchi), som også er ombord prøver å trøste henne. Kyle begynner etterhvert å tvile på sin egen tilregnelighet, inntil hun oppdager et hjerte som Julia hadde tegnet på vinduet ved siden av setet hennes er ekte. Kyle overbeviser terapeuten om å la henne bruke ett toalett. Inne på badet klatrer hun gjennom en luke i taket og saboterer flyets elektronikk, noe som utløser oksygenmasker og skrur av belysningen på flyet. Hun benytter kaoset til å snike seg til bagasjerommet hvor hun leter etter Julia. Hun åpner sin manns kiste, og får ett følelsesmessig sammenbrudd. Hun blir funnet av Carson som setter henne i håndjern og eskorterer henne tilbake til flysetet hennes, og han sier at hun kommer til å bli arrestert så snart flyet lander.

Kyle ber Carson om at hele flyet må gjennomsøkes ved landing, og Carson går for å snakke med kapteinen. Han sniker seg tilbake til bagasjerommet hvor han tar frem eksplosiver og en detonator skjult i Davids kiste. Etterpå går han dit Julia har blitt dopet ned og gjemt, hvor han også gjemmer eksplosivene. På dette tidspunktet blir det avslørt at Carson og Stephanie er del av en konspirasjon, sammen med direktøren ved likhuset i Berlin (Christian Berkel) hvor David ble erklært død. Carson forteller kapteinen at Kyle er en flykaprer som truer med å sprenge hele flyet i luften med mindre flyselskapet overfører 50 millioner dollar til en bankkonto. Konspiratørene haddet myrdet David og bortført Julia, for å få Kyle til å fremstå som en ustabil syndebukk i flykapringen deres. Planen til Carson er å sprenge flyet, drepe den bevisstløse Julia, og la Kyle dø med en detonator i hånden sin.

Etter en nødlanding på en flyplass i Canada, forlater passasjerene flyet som blir omringet av politi og amerikanske FBI-agenter. I det kapteinen skal forlate flyet, prøver Kyle å snakke med ham, og kapteinen krever at hun gir opp narrespillet om datteren hennes som han tror at hun lyver om, og han sier at de 50 millionene som hun krevde har blitt betalt. Kyle bestemmer seg for å dra nytte av rollen som flykaprer, og hun krever at Carson blir værende ombord samtidig som mannskap og passassjerer forlater flyet. Så snart flydørene har lukket seg, bruker Kyle et brannslukningsapparat for å slå Carson bevisstløs, setter på ham håndjern, og hun tar en detonator fra lommen hans. Stephanie dukker opp igjen etter at hun hadde gjemt seg frem til alle hadde forlatt flyet. Carson gjenvinner bevisstheten og skyter etter Kyle med en pistol. Han kommer seg løs og løper etter henne, før hun låser seg inne i cockpit. Hun åpner en luke som går til loftet på flyet hvor hun kaster ting bortover gulvet på loftet for å lure Carson til å tro at hun løper bortover loften. Carson står ved cockpit-døren, hører lydene over seg og løper bak i flyet for å finne en annen dør til loftet. Kyle åpner cockpit-døren og sniker seg ut hvor hun ser Stephanie, som får panikk og stikker av.

Kyle finner omsider Julia, som fremdeles er bevisstløs. Carson kommer snart etter, og oppdager at Julia er vekk. Han snur seg og ser Kyle bærende på Julia, med detonatoren i hånden. Carson skyter mot henne i det hun lukker døren inn til lasterommet. Deretter detonerer Kyle eksplosivene mens hun lener deg mot ektemannens kiste. Eksplosjonen dreper Carson, og Kyle bærer datteren sin ut av flyet, hvor alle passasjerene og flymannskapet blir sjokkert og overassket over å innse at hun hadde fortalt sannheten hele tiden. Ved terminalen kommentarer kaptein Marcus hvor mye Julia ligner på moren sin. Stephanie blir ført vekk i håndjern av FBI som forteller Kyle at direktøren ved likhuset i Berlin er arrestert. Kyle bærer den fremdeles bevisstløse datteren gjennom folkemengden av passasjerer. Da hun legger datteren i bilen for å reise sin vei, våkner Julia og spør søvnig "Er vi fremme snart?" i det dem gjør seg klare til å dra.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata