Hopp til innhold

Vrangforestilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vrangforestillinger»)

Vrangforestilling er definert som: En falsk tro om selvet eller personer eller gjenstander utenfor selvet som vedvarer til tross for fakta, og anses ikke som holdbar av ens assosierte.[1]

Vrangforestillings lidelse[rediger | rediger kilde]

ICD 11 definerer følgende symptomer for diagnosen vrangforestillings lidelse[2]:

 • Tilstedeværelse av en vrangforestilling eller sett av relaterte vrangforestillinger, som vanligvis vedvarer i minst 3 måneder og ofte mye lenger, i fravær av en depressiv, manisk eller blandet episode.
 • Vrangforestillingene er varierende i innhold på tvers av individer, mens de viser bemerkelsesverdig stabilitet hos individer, selv om de kan utvikle seg over tid. Vanlige former for vrangforestillinger inkluderer forfølgelse, somatiske (f.eks. En tro på at organer råtner eller ikke fungerer til tross for normal medisinsk undersøkelse), grandiose (f.eks. En tro på at man har oppdaget en eliksir som gir evig liv), sjalu (f.eks. Den uberettigede troen på at ektefellen er utro) og Erotomania (dvs. troen på at en annen person, vanligvis en berømt eller høy status fremmed, er forelsket i personen som opplever villfarelsen).
 • Fravær av klare og vedvarende hallusinasjoner, alvorlig uorganisert tenking (formell tankeforstyrrelse), opplevelser av innflytelse, passivitet eller kontroll eller negative symptomer som er karakteristiske for schizofreni. I noen tilfeller kan imidlertid spesifikke hallusinasjoner som vanligvis er relatert til innholdet i vrangforestillingene være til stede (f.eks. Taktile hallusinasjoner i vrangforestillinger om å bli smittet av parasitter eller insekter)
 • Bortsett fra handlingene og holdningene som er direkte relatert til vrangforestillingssystemet, påvirkes ikke påvirkning, tale og atferd.
 • Symptomene er ikke en manifestasjon av en annen medisinsk tilstand (f.eks. En hjernesvulst), skyldes ikke effekten av et stoff eller medisiner på sentralnervesystemet (f.eks. Kortikosteroider), inkludert tilbaketrekningseffekter (f.eks. Fra alkohol), og blir ikke bedre forklart av en annen psykisk lidelse (f.eks. En annen primær psykotisk lidelse, en humørsykdom, en tvangstanker eller beslektet lidelse, en spiseforstyrrelse).

Ulike typer vrangforestillinger[rediger | rediger kilde]

Vrangforestillinger kan opptre ved diverse psykiatriske tilstander, spesielt ved psykotiske lidelser. De kan variere i alvorlighetsgrad og omfang, fra enkeltstående forestillinger med minimal innvirkning på innehaverens liv til altomfattende og innfløkte systemer av vrangforestillinger som er uforenlig med normal livsførsel og sosial fungering. Innholdet i vrangforestillingene varierer.

Vrangforestillings typer i DSM V[3][rediger | rediger kilde]

 • Erotoman Type: Denne undertypen gjelder når det sentrale temaet for villfarelsen er at en annen person er forelsket i individet.
 • Grandiose type: Denne undertypen gjelder når det sentrale temaet for villfarelsen er overbevisningen om å ha noen stort (men ukjente) talent eller innsikt eller å ha gjort noe viktig oppdagelse.
 • Sjalu type: Denne undertypen gjelder når det sentrale temaet i individets villfarelse er at hans eller hennes ektefelle eller kjæreste er utro.
 • Forfølgende type: Denne undertypen gjelder når det sentrale temaet i villfarelsen innebærer individets tro på at han eller hun blir konspirert mot, jukset, spionert på, fulgt, forgiftet eller drukket, ondorisk ondartet, trakassert eller hindret i jakten på langsiktige mål.
 • Somatisk type: Denne undertypen gjelder når det sentrale temaet for villfarelse involverer kroppslige funksjoner eller sensasjoner.
 • Blandet type: Denne undertypen gjelder når ingen vrangforestillinger dominerer.
 • Uspesifisert type: Denne undertypen gjelder når den dominerende vrangforestillingen ikke kan bestemmes tydelig eller ikke er beskrevet i de spesifikke typene (f.eks. Referensiell vrangforestillinger uten en fremtredende forfølgelses- eller grandiose komponent)

Bissare vrangforestillinger[rediger | rediger kilde]

DMS V definerer bissare vrangforestillinger som: Vrangforestillinger anses som bisarre hvis de er tydelig usannsynlige og ikke forståelige for jevnaldrende og ikke stammer fra vanlige livserfaringer. [3]DSM V kommer med et eksempel på bissar vrangforestlling: troen på at en ytre kraft har fjernet ens indre organer og erstattet dem med andres organer uten å etterlate sår eller arr. Videre så gis det av DSM V et eksempel på noe som ikke er en bissar vrangforestilling: Troen på at man er under overvåking av politiet, til tross for mangel på overbevisende bevis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «2024 ICD-10-CM DIAGNOSIS CODE F22». Besøkt 6. juni 2024. 
 2. ^ «ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics». icd.who.int. Besøkt 6. juni 2024. 
 3. ^ a b «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders». DSM Library (engelsk). doi:10.1176/appi.books.9780890425596. Besøkt 6. juni 2024. 

Se også[rediger | rediger kilde]