Flatliners

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flatliners
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 27. juli 1990
Prod.landUSA USA
Lengde115 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørJoel Schumacher
ProdusentRick Bieber
ManusforfatterPeter Filardi
MusikkJames Newton Howard
Foran kamera
MedvirkendeKiefer Sutherland
Julia Roberts
Oliver Platt
Kevin Bacon
Annen informasjon
FilmselskapColumbia Pictures
Budsjett$26 million
Eksterne lenker

Flatliners er en amerikansk thrillerfilm fra 1990, regissert av Joel Schumacher. Hovedrollene spilles av Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon og Oliver Platt. Filmen følger en gruppe medisin-studenter som lurer på hva som skjer etter døden. De gjennomfører hemmelige eksperimenter som innebærer nær-døden opplevelser. Filmen ble nominert til en Oscar for beste lydklipp i 1990.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Nelson Wright (Kiefer Sutherland) og fire venner - Joe Hurley (William Baldwin), Dave Labraccio (Kevin Bacon), Randy Steckle (Oliver Platt) og Rachel Manus (Julia Roberts) – vil se hva som skjer når man dør. Nelson stopper hjertet sitt i ett minutt før vennene gjenoppliver ham. Når han er klinisk død, opplever han et slags liv etter døden. Han ser en slags visjon om en gutt han mobbet på barneskolen, Billy Mahoney. Når han våkner igjen vil han ikke beskrive det han opplevde, men han sier at det definitivt var noe der. De andre vil prøve forsøket på seg selv. Joe opplever en slags erotisk sekvens, og han er enig med Nelson i at noe faktisk eksisterer etter døden. Dave er nestemann, og han ser en jente, Winnie Hicks (Kimberly Scott), som han mobbet på skolen.

De tre mennene begynner å oppleve hallusinasjoner, også i våken tilstand, som er relatert til deres visjoner fra etterlivet. Men Nelson`s visjoner er mest uvanlige. Han blir gjentatte ganger fysisk angrepet av Billy Mahoney, og en gang sitter han igjen med blåmerker og sår etter en slik visjon. Joe, som er forlovet, blir hjemsøkt av hjemmevideoer som han i hemmelighet filmet under seksuelle møter med andre kvinner. Dave blir konfrontert med en visjon om Winnie Hicks på et tog, hvor hun håner og plager ham akkurat som han tidligere hadde gjort mot henne. Rachel insisterer på å prøve. Dave, som er sterkt plaget med sine hallusinasjoner, prøver å stoppe de andre fra å gi Rachel samme skjebne. Men de har allerede startet forsøket når han ankommer. De sliter med å bringe Rachel tilbake til livet, på grunn av et strømbrudd. De klarer å vekke henne, men hun begynner snart å få flashbacks akkurat som de andre.

Rachel sliter med minner om faren sin, som begikk selvmord da hun var en ung jente. Etterhvert åpne de seg opp, og deler sine opprivende opplevelser til hverandre. Dave bestemmer seg for å få en endelig slutt på sine visjoner. Han sporer opp Winnie Hicks, og reiser hjem til henne for å be om unnskyldning. Winnie takker ham, og hun godtar unnskyldningen hans. Dave føler umiddelbart at en tyngde blir fjernet fra skuldrene sine. Nelson, som var med Dave på turen, sitter alene i bilen til Dave da han plutselig ser Billy Mahoney utenfor bilen. Plutselig befinner Billy seg inne i bilen, og han angriper Dave med en hakke. De begynner å slåss, og Dave kommer akkurat tidsnok til å stoppe hallusinasjon og forebygge alvorlige skader på Nelson. Han avslører at Nelson var alene i bilen hele tiden, og at han angret seg selv med hakke.

I mellomtiden kommer Joe`s forlovede, Anne (Hope Davis), uventet til leiligheten hans. Hun bryter forlovelsen deres etter å ha oppdaget hjemmevideoene hans. Joe`s visjoner slutter i det Anne går fra ham. Rachel søker trøst hos Dave, og de tilbringer natten sammen i sengen. Samtidig som Rachel og Dave er sammen, går Nelson sammen med Steckle og Joe til plassen hvor Billy Mahoney ligger begravet. Han avslører en hemmelighet: han og noen venner drepte Billy – ved et uhell – da de jagde ham opp i et høyt tre og kastet steiner på ham, til han falt ned og døde. Nelson vil gjøre det godt igjen, og plutselig løper han sin vei, og etterlater Joe og Steckle på gravplassen. Dave forlater Rachel alene, for å plukke opp Joe og Steckle ved kirkegården. Når hun er alene, går Rachel til badet, hvor hun har en visjon om faren sin. Han beklager til datteren sin, og hun føler ikke lenger skyld over dødsfallet hans når hun oppdager at han var heroin-avhengig.

Rachel får en telefon fra Nelson, som forteller at han må prøve eksperimentet deres igjen for å gjøre alt godt igjen. Han beklager for at han involverte henne og de andre vennene deres i dette, før han legger på telefonen. Rachel og de tre andre skjønner hva Nelson planlegger, og løper for å redde ham. De kommer frem over ni minutter etter telefonsamtalen. De prøver febrilsk å redde Nelson, men altfor mye tid har gått, og holder på å gi opp. Samtidig, i etterlivet, har Nelson byttet roller med Billy Mahoney som kaster steiner på ham når Nelson sitter i et tre. Nelson faller ned fra tree. Han ser opp på Billy Mahoney som står over ham og smiler før han sakte går unna og inn i et stort skinnende lys. De har sluttet fred, samtidig som Dave gir Nelson et siste elektrosjokk. Mirakuløst, blir Nelson gjenopplivet, og etter å ha kommet til bevissthet sier han, "I dag var ikke en god dag å dø på."

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]