Flass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et stort flak flass fra skjegg

Flass, på latin pityriasis, avskalling av skjellaktige flak fra huden, særlig i hodebunnen. En viss avskalling er normalt.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Flass kan sees og kjennes som små "kaker" av hud i hodebunnen. Det klør, og mange klorer bort flasset så de får sår. Flass forveksles ofte med tørr hud. I motsetning til tørr hud, faller ikke flasset av av seg selv. Flass er så vanlig at det nesten må regnes som normalt. Friske barn har sjelden flass, tenåringer har det ofte – og ved 20-årsalderen er det svært vanlig. Etter 50 år er flass en sjeldenhet.

Håret utvikler seg fra hårrøttene i hodebunnen. Oppstår det forstyrrelser eller sykdom i disse røttene, kan det påvirke hårets vekst og utvikling. Noen sykdommer utvikler seg bare i hodebunnen, men oftest er de en del av hudsykdommer som også finnes andre steder på kroppen, for eksempel eksem og psoriasis. Slike plager er mange ganger verst om høsten og vinteren og forsvinner gjerne om våren og sommeren.

Mange frisører kan hjelpe til med å oppdage hudforandringer i hodebunnen, og hvis man har plager med flass bør man ta kontakt med lege/hudlege.

Hva er årsaken til flass?[rediger | rediger kilde]

Hormoner spiller en rolle, noe som forklarer hvorfor vi får mest flassing i pubertetstiden. Men sannsynligvis er flassing et samspill av flere faktorer. Alle voksne over 15 år har sopp i huden over hele kroppen. Denne soppen, som heter Pityrosporum ovale, fører til flass hos noen. Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på soppen. Den samme soppen kan også forårsake eksem rundt nesen, i øyebrynene og der hvor øyenvippene er festet. Det kalles seboreisk eksem eller seboré. Flass i hodebunnen kan noen ganger skyldes hudsykdommen psoriasis.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Flass kan ikke forebygges og om plagene ikke er for store, kan tilstanden holdes i sjakk med regelmessig bruk av mild sjampo. Når håret vaskes, forsvinner det vanlige flassproblemet for så å dukke opp igjen etter noen dager.

I mer hardnakkede tilfeller kan man bruke flass-sjampo som selges på apotek, i helsekostforretninger og dagligvarehandel. I tillegg kan man også få et tjæreholdig hårvann som masseres inn i hodebunnen om kvelden og skylles ut om morgenen.

For å bli kvitt flass og seborreisk eksem må soppveksten stoppes. Da må man bruke salver og spesielle sjampoer. Soppdrepende sjampo kan kjøpes på apoteket uten resept, blant annet under navnet Fungoral. Men flass har lett for å komme tilbake. Derfor kan det være lurt å bruke sjampoen av og til, også etter at flassen er borte. Blir det riktig ille, bør man søke lege og få resept på mer effektiv flass-sjampo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]