Sjampo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For ishockeyspilleren, se Espen «Shampo» Knutsen
Sjampoflasker fra perioden 1909 til 1932

Sjampo, er et kosmetikkprodukt som brukes for å rense hodehår og hodebunn for uønsket fett (talg), smuss, olje, hudpartikler, flass og partikler fra luften som over tid bygger seg opp i hår og i hodebunn. Sjampo er ofte tilsatt parfyme. Sammen med vann danner sjampo et skum som fjerner urenhetene. Samtidig er det viktig at en sjampo ikke fjerner for mye av det naturlige talget (sebum) som er en forutsetning for normal hårvekst.

Sjampo er mest alminnelig i væskeform med varierende viskositet, men finnes også i fast form, som gel, pasta eller krem og som tørrsjampo.

Navnet kommer opprinnelig fra hindi hvorfra det senere er blitt opptatt i engelsk der navnet skrives shampoo. Opprinnelig betydning betyr å gni eller massere.

Ingrediensene i sjampo kan være så mange, de store kosmetikkselskapene opererer med ulike kjemiske sammensetninger og virkestoffer. Felles for alle sjampoer er at de skal bidra til å tilføre håret en følelse av friskhet og renhet. De ulike oppskriftene retter seg mot forskjellige hårtyper. Sjampoprodusentene bruker årlig store summer på å markedsføre sjampoproduktene sine for å fortelle forbrukerne hvilke egenskaper deres seneste sjampoforskning kan tilføre håret.

Anvendelse: Sjampoen brukes helst i vått hår. Etter en kort massasje skylles produktet ut med vann. Produsentene fraråder oftest å få middelet i øyet da dette kan fremkalle en ganske ubehagelig svie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]