Seboré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Seboré (fra latin: seborrhoea, sebum=talg; rhoia=strøm) er en medisinsk/kosmetisk betegnelse som brukes for å beskrive overproduksjon av talg som fører til ansamling av fettstoff fra talgkjertelen i hårsekkene slik at den danner skjellaktige flak, skorper eller en hinne i hodebunnen. Seboré forkommer oftest på hodet og kan påvirke hårveksten og bli årsak til hårtap og delvis skallethet. Overproduksjon kan også forekomme i andre hudområder som har mange talgkjertler.

Talgproduksjon og -funksjon[rediger | rediger kilde]

Talget (sebum) har normalt som oppgave å smøre hårsekkene og holde det øverste hudlaget smidig. Produksjonen påvirkes av genetiske forhold, hormoner (som f.eks. dihydrotestosteron), arvelige disposisjoner, alder/livsfase, næringsinntak/-opptak og ytre miljø. Man kjenner ikke den nøyaktige årsaken til at enkelte har overproduksjon av talg.

Seboré hos spedbarn[rediger | rediger kilde]

Hos spedbarn kan en form for seboré oppstå allerede ved noen få ukers alder. Tilstanden viser seg ved at det dannes et lag av fett flass med gulbrun farge i hodebunnen. Hos spedbarn er tilstanden ufarlig og forbigående, men for å dempe eller fjerne eventuell kløe kan urenhetene fjernes (se nedenfor).

Seboré hos unge og voksne[rediger | rediger kilde]

Man antar at 3-5% av befolkningen i alderen 30-50 år plages av seboré. Det dannes oftest i hodebunnen, men også andre hudpartier som har mange talgkjertler kan rammes. Hos voksne viser talget seg som skjell eller flass. Hodebunnen i det aktuelle området kan være irritert og rødfarget.

Hos enkelte, spesielt hos ungdom, kan plagene også ramme ører, øyebryn, neserygg og -vinger, bryst, rygg og i skrittet, da gjerne i form av såkalte hudormer (komedoner), sorte prikker bestående av talg, døde hudceller og bakterier i hudporene. Denne formen kan forårsake kviser (akne).

Behandling[rediger | rediger kilde]

I første omgang kan man både hos barn, ungdom og voksne starte med å rense hodebunnen ved hjelp av kosmetiske remedier. I tillegg til oljer eller rektifisert sprit, finnes flere slags kosmetiske produkter for hodebunnsrensing (scalp lotion/hodebunnsrens). Disse skal gjerne få virke en tid etter påføring for å myke opp og løsne urenhetene. Deretter vaskes hår og hodebunn med en god sjampo. Om slik behandling ikke er tilstrekkelig, kan man be om råd om medisinske preparater hos lege eller farmasøyt.

En langvarig tilstand kalt seboreisk eksem, bør behandles i samråd med lege.