Seboreisk eksem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seboreisk eksem
Seborrhoeic dermatitis highres.jpg
Område(r)Dermatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL21
ICD-9-kode690.10
DiseasesDB11911
MedlinePlus000963
MeSHD012628

Seboreisk eksem kalles også seborroisk eksem, seboreisk dermatitt eller flasseksem[1] og er en ikke-smittsom, kronisk og noe kløende hudsykdom. Den forekommer hos personer med høy talgproduksjon og er en av de vanligste eksemtypene hos voksne. Sykdommen forekommer også hos spedbarn og opptrer da som melkeskurv eller i mer utbredte tilfeller som bleieeksem.

Utbrudd[rediger | rediger kilde]

Akutt seboreisk eksem i hodebunn

Symptomer på seboreisk eksem skjer gradvis og de første tegnene er vanligvis flassende hud i ansiktet og hårbunnen.[2] Disponerte voksne har i perioder utbrudd som kan være lokalisert til hodebunnen, og vanligvis overalt på ansiktshuden, som bak ørene og i områder hvor det er hudfolder. Hudflakene som flasser av kan være gule, hvite eller gråaktig.[3] Huden i nærheten av øyenvippene kan også flasse og bli røde, på pannen, ved siden av nesten, og på brystet og den øverste delen av ryggen. Øreganger kan være affisert. Alvorlighetsgraden varierer fra mild flassing i hodebunnen til rødt, flassende, noe fetlig, symmetrisk eksem til ansiktet, og brystet og ryggen kan være affisert. Sykdommen kan ligne på kontaktallergi og diskoid lupus erythematosus.

Forløp[rediger | rediger kilde]

Sykdommen kan forverres om vinteren og i perioder med psykisk stress. Den kan bedres av sollys. Gjærsoppen Pityrosporum ovale, som finnes i den mikrobielle hudfloraen, er en forverrende faktor. Hos seborreikere gir den fete huden gode vekstforhold for soppen slik at denne finnes i større mengder. Dette gir irritasjon av huden. Behandling rettet mot soppen bedrer sykdommen.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Milde kortisonkremer med soppdrepende midler bedrer tilstanden. Disse brukes i 5-10 dager. Sterkere steroider kan gi steroidakne. Soppdrepende salve basert på ketoconazol brukes også.[4] Soppdrepende sjampo kan brukes til hodebunnen. Hos de fleste har sollys god effekt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Seboreisk eksem, flasseksem», Allergiviten (NAAF)
  2. ^ «Dermatitis Seborrheic Treatment» Arkivert 2010-06-02, hos Wayback Machine., dermatitisseborrheic.net
  3. ^ «Seborrheic Dermatitis», hmc.psu.edu
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 23. januar 2017.