Flæin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flæin
Flædn
Stølsvidda
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandet
KommuneNord-Aurdal
Posisjonskart
Flæin ligger i Innlandet
Flæin
Flæin
Flæin (Innlandet)

Flæin (også skrevet Flædn,[1] av flæ(a) – «vid flate» eller «vidde»,[2] siden 1986 også kalt Stølsvidda[3]) er ei fjellvidde i Nord-Aurdal kommune i Innlandet.[4] Området er en høyfjellsslette på rundt 1 000 meter over havet med mye myr og flere mindre innsjøer. Mot vest kalles vidda Hestedekkan og strekker seg inn mot Storfjorden i Vestre Slidre kommune. Tisleias dalføre avgrenser området i sør, mens det i nord og øst går over i de skogkledte liene ned mot Valdres.

Dette er Norges største stølsområde og har et meget verneverdig kulturlandskap. Området har et rikt fugleliv, med blant annet traner og rovfugl. Dyrelivet er rikt på firfisle og hoggorm, som går høyere her enn ellers. I myrene finnes rester etter stubbmark, som viser at vidda var en gang skogkledd, da klimaet var varmere enn i dag. Det er også spor etter jernutvinning, som slagghauger, miler og rester av ovner. I middelalderen var valdresjernet en etterspurt handelsvare.[3]

Det går en rekke grusveier på kryss og tvers over området, og det er populært blant sykkelturister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flæin». Faktaark. Kartverket. Besøkt 26. februar 2018. 
  2. ^ Jørn Sandnes, Ola Stemshaug, red. (1997). Norsk stadnamnleksikon (4 utg.). Oslo: Det Norske Samlaget. s. 152. ISBN 8252105440. 
  3. ^ a b Kjell Nordseth (2016). «Lokaliteter i norsk geoturisme 2. Hedmark/Oppland med Øvre Glomma.» (PDF). Institutt for Geofag, Universitetet i Oslo. Besøkt 26. februar 2018. 
  4. ^ Flæin på Norgeskart.no fra Statens kartverk, besøkt 26. februar 2018