Fjodor Bajkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjodor Isakovitsj Bajkov (russisk: Фёдор Исакович Байков, født 1612, død 1663) var den første russiske diplomaten som ble sendt til Kina, i 1658.

I 1654 sendte Tsar Aleksej Bajkov til Shunzhi-keiseren for å forhandle en handelstraktat mellom Moskva og Beijing.

På denne tiden hadde det mandsjuriske Qing-dynastiet nettopp blitt etablert, og russerne hadde akkurat nådd Amurelven nordifra. Bajkov ble bedt av kineserne å møte opp foran keiseren.

Før han dro fra Tobolsk, sendte han Setkul Ablin foran han som budbringer. Ablin nådde Beijing i 1655, solgte handelssakene sine og reiste tilbake i 1656, og møtte ikke Bajkov på tilbakeveien.

Etter et langt opphold i Tobolsk dro Bajkov til Kina i enten Juni[1] eller i høsten[trenger referanse] 1654. Han dro langs Irtysjelven over Dzungaria og Gobiørkenen. I 1655 nådde han Kalgan og Den kinesiske mur. Her ble han stoppet av kineserne som ikke visste hvem han var, siden de trodde at budbringeren Ablin var den ekte ambassadøren. Men 3. mars 1656 fikk de tillatelse til å møte keiseren i Den forbudte by.

Han nektet å gjøre kowtow ved byporten, men ble sluppet inn likevel. Han insisterte på at hans presanger og folk skulle bli presentert foran keiseren, men ble ikke tatt imot. Etter flere måneders isolasjon, ble han kastet ut av Beijing og nådde Moskva etter et års reise.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ March, G.Patrick (1996). Eastern Destiny: Russia in Asia and the North Pacific. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • G PatrickMarch Eastern Destiny: Russia in Asia and the North Pacific, 1996
  • Mancall, Mark. Russia and China: Their Diplomatic Relations to 1728. Harvard University Press, 1971.