Bokby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«The Honest Bookshop» i Hay-on-Wye.
Fra Den norske bokbyen i Fjærland.

En bokby er et lite tettsted med bruktbokhandel som dominerende særpreg. Når handel med brukte bøker nå har blitt en reell vekstnæring, har det flere grunner:

  • Det har aldri tidligere vært skrevet så mange nye bøker årlig, og i vanlig bokhandel må bøkene av den grunn raskt vike for de nye bøkene av året.
  • Vi kjøper flere bøker enn før, men skiftende livssituasjoner, oftere endring av arbeidsplass og bopel gjør at mange finner det praktisk å kvitte seg med en del av bøkene de har samlet opp.
  • Vi har mer fritid, og kan nå lese mange av de bøkene vi ikke fikk tid til å lese før – men som nå kun kan kjøpes hos de som selger bruktbøker.

Richard Booth startet med å selge trailerlass av bruktbøker i den nedlagte kinoen på hjemstedet sitt Hay-on-Wye i Wales i begynnelsen av 1960-årene. Han kunne da knapt tenke seg at denne lille landsbyen skulle bli stedet for opp i mot 40 bokutsalg, med en svær verdenskjent litteraturfestival hver vår – og med alle de ringvirkninger salget har fått, slik som bokbinderverksteder, rammemakere og andre spesialbutikker av høy kvalitet. Landsbyen Hay-on-Wye, som den gang var sterkt preget av avfolkning, blir nå besøkt av flere millioner mennesker hvert år.

De andre bokbyene som siden har spredd seg over hele verden har ikke alle vokst seg så store, men alle har vist seg å være svar på tidens krav. Foreløpig ligger de fleste av verdens bokbyer i Europa.

Den norske bokbyen ble opprettet i 1995 i Fjærland i Sogndal kommune. I 2003 ble Tvedestrand Norges andre bokby.